Росіяни на захоплених територіях формують списки дітей на депортацію

Російські окупанти почали складати списки дітей на територіях, які вони контролюють, з метою депортації їх до РФ. Зокрема, у такі списки потрапляють сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Про це заявив Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини. Інформація про це не є офіційною, але просочилася завдяки розвідувальним органам та громадянам України. За словами Лубінця, росіяни додають до списків дітей для депортації перш за все дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування з тимчасово окупованих територій.

Лубінець зазначив: "Є інформація, що росіяни формують списки для депортації українських дітей. Це стосується статусних дітей без батьків або дітей, батьків яких позбавили батьківських прав". Також у списку є імена дітей, які мають батьків.

Лубінець також повідомив, що росіяни мобілізують українських дітей з тимчасово окупованих регіонів до своїх збройних сил. Відповідні випадки вже були зафіксовані. Раніше Лубінець зазначив, що якщо Україна повертатиме щодня по одній депортованій росіянами дитині, то на повне повернення всіх знадобиться 55 років. Зазначимо, що загалом РФ депортувала 19,5 тисяч неповнолітніх.