Російська влада вирішила перевдягнути ув’язнених жінок (фото)

Російська Федеральна служба виконання покарання представила новий спецодяг для ув'язнених

Федеральна служба виконання покарання (ФСВП) Росії розробила новий спецодяг для ув'язнених. Зразки одягу були представлені на нараді, що відбулася в міністерстві юстиції РФ 24 квітня за участю ФСВП і правозахисників, пише "Медуза".

ФСВП запропонувала змінити колірну гаму і зовнішній вигляд наявного одягу, а також впровадити нові предмети одягу і взуття. Представники відомства запропонували Мін'юсту РФ на вибір зелений, бордовий і світло-сірий кольори для жінок і сірий і графітовий для чоловіків. Передбачається, що спочатку новий одяг і взуття будуть поширюватися серед ув'язнених в одній з колоній.

Згідно з новими змінами, засудженим жінкам дозволять носити піжами замість нічних сорочок, легінси замість вовняних колготок, зимові шапки замість напіввовняних хусток. В майбутньому, ув'язненим жінкам також запропонують альтернативу хустинкам, які зараз обов'язково носять багато в колоніях. Саме за хустинками скаржаться засуджені жінки. Ув'язненім також дозволять носити футболки замість сорочок, в яких не зручно працювати.

Покращення умов утримання засуджених

Міністр юстиції РФ Костянтин Чуйченко вважає, що нові моделі одягу "не просто допоможуть покращити зовнішній вигляд засуджених, а й сприятимуть подальшій гуманізації умов їх утримання".

Зменшення кількості ув'язнених

За даними Міністерства юстиції РФ на жовтень 2023 року, у російських виправних колоніях перебувало 266 тисяч осіб. Кількість ув'язнених у колоніях зменшується кілька останніх років і темпи скорочення помітно зросли після того, як 2022 року засуджених почали вербувати для участі у війні проти України.

Закриття колоній в Красноярському краї

У Красноярському краї Росії планується закрити дві колонії, а ув'язнених перевести на війну проти України. Про це заявив уповноважений з прав людини в Красноярському краї Марк Денисов.

Згідно з інформацією, найближчим часом закриються дві виправно-трудові установи, що входять до структури Головного управління Федеральної служби виконання покарань РФ.

Денисов повідомив депутатам про зменшення кількості скарг на роботу пенітенціарних установ в регіоні. За його словами, це число зменшилося на чверть порівняно з 2022 роком.

Мобілізаційний потенціал ув'язнених у війні проти України

Мобілізаційний потенціал серед засуджених за кримінальними статтями в Україні складається з тих, хто вже відбув покарання, і тих, хто зараз перебуває в місцях позбавлення волі. У разі прийняття відповідного закону, перших будуть призивати без їхньої згоди, а другі зможуть висловити бажання служити.

Зміни в контрактах і помилуваннях

Російська влада вже не пропонує короткострокові контракти на військову службу для ув'язнених, що сталося через проблеми з набором до війська. Крім того, президент РФ Володимир Путін припинив підписувати укази про помилування ув'язнених, які погоджуються воювати замість тюрми. Тепер їх направляють на війну на підставі "умовного звільнення" та контракту, який не можна розірвати до закінчення війни.