Російські війська можуть бути на кордонах Польщі, а Путін – загроза для ЄС, - Борель

Росія під загрозою Путіна може атакувати Польщу - ЄС

ЄС попереджає, що Росія під керівництвом Володимира Путіна становить екзистенційну загрозу для Європи. Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив, що російські війська можуть опинитися на кордонах Польщі, якщо успішно захоплять Україну. Він закликав європейців бути обізнаними про потенційні наслідки.

"Сьогодні Путін – екзистенційна загроза для всіх нас. Якщо Путін досягне успіху в Україні, він там не зупиниться. Перспектива, за якої в Києві буде створено маріонетковий уряд, як це сталося в Білорусі, коли російські війська будуть на кордонах Польщі, а Росія буде контролювати 44 відсотки світового зернового ринку - є щось таке, про що європейці повинні знати", - попередив Боррель.

Боррель зазначив, що Росія під Путіним повернулася до імперського сприйняття світу, мріючи про колишні розміри та вплив. Така політика становить загрозу для самої Європи. Європейці мають усвідомлювати, що одностайність в ЄС порушена, і деякі лідери продовжують вважати Росію "добрим другом".

Жозеп Боррель

Боррель підкреслив необхідність дій для збереження Європи. За його словами, міжнародна система, що склалася після холодної війни, втратила свою силу. Європа повинна вжити негайних заходів, щоб уникнути зникнення в її нинішньому вигляді.

Жозеп Боррель

Боррель також зазначив проблеми одностайності в ЄС, коли один голос може заблокувати рішення. Наприклад, Віктор Орбан затримав пакет допомоги для України. Політична поляризація також сповільнила надання військової допомоги США Україні, що може стати критичним чинником у воєнний час.

Висновок

Український конфлікт може мати серйозні наслідки для Європи. Росія прагне збільшити свої впливи та територіальні розміри, що є загрозою для безпеки. ЄС закликає своїх громадян бути пильними та реагувати на потенційні загрози.