Російський дипломат у Швейцарії намагався купити зброю перед Самітом миру

Російський дипломат у Швейцарії намагався купити зброю перед Самітом миру

У Швейцарії перед Глобальним самітом миру затримали російського дипломата, який намагався купити вогнепальну зброю. Про це повідомляє видання Tages-Anzeiger з посиланням на швейцарську Федеральну прокуратуру.

Російський посол у Берні намагався отримати зброю та небезпечні речовини. Він відвідав магазин, що належить швейцарсько-німецькому торговцю зброєю, але нічого не купив.

Генеральна прокуратура Швейцарії підтвердила проведення обшуків в рамках розслідування, але не повідомила про затримання.

Оскільки за міжнародним правом дипломати не можуть бути притягнуті до відповідальності в країні перебування, прокуратура звернулася щодо зняття імунітету з підозрюваного. За інформацією Tages-Anzeiger, російський дипломат вже покинув Швейцарію.

Російського шпигуна у Швейцарії підозрюють у порушенні законів про військові матеріали та про заборону експорту зброї. До того ж, ще один підозрюваний перебуває під слідством за підозрою в порушенні законодавства про контроль за товарами.

У Швейцарії знаходиться близько 80 російських шпигунів, що становить приблизно одну п'яту частину від загальної кількості агентів Росії в Європі.

15-16 червня відбувся Глобальний саміт миру, організований Україною. Участь у ньому взяли лідери понад 100 країн та світових організацій, які об'єдналися, щоб знайти шляхи досягнення стійкого миру в Україні та за її межами. На саміт запрошені усі країни світу, окрім Росії - країни-агресора.

Агентство Reuters опублікувало проєкт підсумкової декларації Глобального саміту миру. Цієї декларації можуть приєднатися сторони, які не брали участь у саміті.

Читайте також: