Російське космічне сміття протаранило китайський супутник Yun Hai

Навесні 2021 року китайський супутник Yun Hai зіткнувся з уламками російської ракети «Зеніт-2», зруйнованої під час космічної місії 1996 року. Інформацію офіційно оприлюднили лише у 2021 році у квартальному звіті NASA з космічних уламків.

Американські космічні сили стверджують, що 18 березня 2021 року китайський метеосупутник Yun Hai зіштовхнувся із фрагментами російської ракети «Зеніт-2». Саме вона 1996 року виводила на земну орбіту військовий супутник «Космос 2333».

І ось, понад два десятиліття, зіткнення з космічним сміттям обернулося для китайського апарату серйозними пошкодженнями.

Раніше про загибель «Зеніту-2» повідомив американський астрофізик Джонатан МакДауелл. «Аварія» трапилася на висоті 780 кілометрів від поверхні Землі при відносній швидкості руху об’єкта 13,26 кілометра на секунду. Після цього утворилося 37 уламків.

Yun Hai вивели на орбіту наприкінці вересня 2019 року за допомогою китайської ракети CZ-2D. Супутники такого зразка використовуються для спостереження за атмосферними явищами.