Росію масово залишають експерти з кібербезпеки

Після повномасштабного вторгнення російської армії на територію України з Росії почався масовий відтік провідних спеціалістів до сусідніх країн. Представники російської ІТ-сфери побоюються, що протистояти кібератакам буде набагато складніше.

У російському фонді «Сколково» заговорили про «витік мізків», який спостерігається серед експертів у сфері кібербезпеки.

У «Сколковому» заявили, що фахівці з кібербезпеки все частіше залишають важливі стартапи, в яких велися життєво важливі для Росії розробки.

Однак у західних країнах російським фахівцям можуть бути не раді через недовіру. Навіть продвинуті програмісти, які проживали в країні, де агресивна пропаганда, що невпинно ллється, зомбує мозок, не можуть дати гарантій, що не будуть зламувати і «зливати» дані іноземних компаній.

«Сколково» та «Ростелеком-Солар» провели закрите опитування всередині своїх компаній, яке допомогло виявити «витік мізків».

Стартапи, які працювали на західних клієнтів, готові співпрацювати з російськими та азіатськими клієнтами. Також опитування показало, що близько 30% стартапів обмірковують виведення діяльності за межі РФ.