Росія намагалася впровадити свого крота до Міжнародного суду Ґааґи

Служба розвідки Нідерландів заявила про виявлення та затримання співробітника військової російської розвідки, який намагався влаштуватися стажером до Ґаазького Міжнародного кримінального суду.

Справжнє ім'я шпигуна – Сергій Володимирович Черкасов. Однак у Нідерланди він хотів в'їхати під фальшивим документом на ім'я Віктора Мюллера Феррейри», – повідомив голова офісу розвідки Ерік Акербум.

Черкасов, як стверджують слідчі спецслужби Нідерландів, діяв за ретельно розробленою російськими розвідниками легендою. Він впроваджувався за принципом «нелегалів» – офіцерів розвідслужб ГРУ та СЗР, які проходять тривалу та ретельну підготовку перед включенням до штату іноземних структур. У плани російського шпигуна входило стажування у Міжнародному кримінальному суді Ґааґи з подальшим доступом до секретних даних.

Юристи Нідерландів особливо стурбовані тим, що російський кріт міг отримати повний доступ до військових злочинів російських окупантів, що розслідуються та були скоєні у Грузії в 2008 році і в Україні у 2022 році.

На сьогоднішній день затриманого Сергія Черкасова депортовано до Бразилії.