«Розбомблений» Таллінн: мешканці столиці Естонії шоковані

В Таллінні, столиці Естонії, відкрилася виставка "Момент", на якій показали чотири зображення зруйнованого міського простору. Про це повідомляє Delfi.

Співавторка виставки Ребека Парбус розповіла, що головна мета - показати жителям міста важливість мирного життя: "Розмірковуючи про те, наскільки нестабільний зараз наш світ, я зрозуміла, що сприймаю все навколо як належне. Від свободи й незалежності до їжі на столі та даху над головою. Є за що бути вдячною".

При цьому місцева влада заявляє, що такі фотографії тільки погіршать ситуацію, оскільки жителі Естонії "і так уже виснажені війною". Деякі місцеві жителі розповіли журналістам, що такі зображення викликають у них страх і невизначеність. Інші ж підтримали художниць.

Страх – це цілком нормальна реакція. У кожного глядача з’являються свої думки щодо цих творів. Наша основна ідея в тому, що мистецтво може бути болючим і страшним. Уся ця робота допоможе замислитися над тим, за що ми можемо бути вдячні", - поділилися автори виставки, яка буде відкрита до 3 березня.

На думку міської влади Таллінна, виставка є недоречною та неприйнятною. За словами старійшини району Ласнамяе Юліанни Юрченко, жителі дуже критично відгукувалися про експонати виставки. "Звичайно недоречно виходити з такою виставкою за тиждень до дня народження Естонської Республіки", - заявила Юрченко.

"Місто Таллінн і я особисто ніколи не були проти експонування мистецтва в міському просторі, але завжди потрібно враховувати різні аспекти та обставини", - пояснила Юрченко. "По-перше, враховуючи те, що відбувається у світі, наше суспільство вже морально втомлене, і такі образи не підтримують і не позитивно впливають на психічне здоров’я, а мають протилежний ефект. По-друге, такі зображення не можна виставляти в публічному просторі без додаткових пояснень, тому що повз них проїжджають і проїжджають дуже різні люди, зокрема маленькі діти, підлітки та літні люди, які по-різному реагують на зображення".

Раніше повідомлялося, що Естонія може закрити кордон з Росією.

Зауважимо, через два роки після повномасштабного вторгнення Росії до України країни Балтії з побоюванням ставляться до імперіалістичних амбіцій Росії та готуються до можливої війни.