Роздратовані лідери ЄС готують відповідь на візит Орбана до Москви - FT

Роздратовані лідери ЄС готують відповідь на візит Орбана до Москви
Роздратовані лідери ЄС готують відповідь на візит Орбана до Москви

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, порушуючи договори ЄС, відвідав Москву. Цей візит став причиною критики з боку європейських союзників і союзників по НАТО.

За інформацією Financial Times, Угорщина взяла на себе головування в Раді міністрів ЄС за кілька днів до поїздки Орбана. Інші європейські країни вважають, що Орбан використовує свій статус для надання більшої ваги зустрічі з Путіним.

Зі спробою розколоти союз ми маємо не потрапити в пастку. Ми не хочемо карати себе як побічний ефект спроби покарати когось... Будьмо розумними.

Розмови щодо можливих заходів проти Орбана відбулися під час саміту лідерів НАТО. Лідери ЄС розглядали можливість написання спільного листа, в якому б висловили своє обурення і вимагали зупинити "несанкціоновані зовнішньополітичні прогулянки".

Президент Євроради Шарль Мішель назвав удар по лікарні в Києві "військовим злочином" і заявив, що він спілкується з лідерами ЄС, щоб вирішити подальші дії.

Деякі офіційні особи ЄС пропонували позбавити Угорщину головування.

Угорщина повинна зрозуміти, що країни не можуть бути "абстрактними, нейтральними спостерігачами" у конфлікті Росії з Заходом, сказала міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Багато країн-членів ЄС обговорювали можливість бойкоту неформальних зустрічей в Угорщині під час головування країни. Менша група столиць домовилась про обмеження маневрів Орбана під час президентства.

Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо заявив, що Орбан не виконує свої обов'язки, як головуючий у Раді міністрів ЄС.

Читайте також