Розсекречена історія Голодомору. Архів СБУ оприлюднив нові деталі справи «Особняк»

Секретна картина нового доказу в справі «Особняк»
Секретна картина нового доказу в справі «Особняк»

Стеження за іноземними консульствами в Україні виявлено у документах Архіву СБУ

Керівник Архіву СБУ України Андрій Когут повідомив про цікаві деталі щодо стеження за іноземними консульствами під час вивчення документів, пов'язаних із Голодомором 1930-х років. Цю інформацію Андрій Когут поділився в інтерв'ю з Главкому.

За словами Андрія Когута, німецький консул збирав інформацію, яка могла довести, що в Україні був голод, і хліб випікали з різного сміття, у якому не використовувалось навіть борошно.

У 2020-2021 роках німецькі колеги Андрія Когута звернулися до нього з проханням надати коротку статтю про те, що німці знали про Голодомор. Але через вторгнення Російської Федерації в Україну написання статті було відкладено. Коли Андрій Когут повернувся до написання, виявилося, що італійський дослідник вже написав статтю за матеріалами німецьких фондів, які знаходяться в Німеччині.

Під час дослідження документів Андрій Когут знайшов цікаву історію, пов'язану з німецьким консульством у Києві. Було виявлено, що німецькому консулу надсилали шматочки засохлого хліба з України. У посилці щури прогризли пакет дипломатичної пошти, що призвело до розслідування цієї ситуації.

Виявлено, що хліб, який німецький консул отримував, виготовляли з різного непотребу, навіть без використання борошна. Цю інформацію видно з агентурних донесень однієї з осіб, яка спілкувалася з кухарем консула.

Голова Архіву також зазначив, що Голодомор 1932-33 років в Україні був зброєю масового знищення, яку сталінський режим використовував проти українського народу.

Важливо зазначити, що постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд звернула увагу на Голодомор під час своєї промови на Раді безпеки ООН. Вона порівняла Володимира Путіна з Йосипом Сталіним і наголосила на тому, що жорстокість та тиранія не повинні залишатися безкарними.

Читайте також