Розшук дезертирів та порядок в армії: в Україні може з'явитися Військова поліція

Розшук дезертирів та порядок в армії: в Україні може з'явитися Військова поліція

Створюється нове військове формування - Військова поліція

Глава Правоохоронного комітету Верховної Ради Сергій Іонушас запропонував створити в Україні нове військове формування - Військову поліцію. Законопроект, який регламентує цю ініціативу, вже зареєстрований. Згідно з документом, Військова поліція буде входити до сектору безпеки та оборони і матиме правоохоронні функції.

Основне завдання Військової поліції - забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міноборони, Збройних Силах України та Державній спеціальній транспортній службі. Чинна Військова служба правопорядку у ЗСУ не має повноважень щодо здійснення оперативно-розшукових заходів та притягнення осіб до відповідальності, що може негативно позначитися на стані боєздатності та правопорядку у ЗСУ і інших військових формуваннях.

"Водночас відсутність належного розшуку дезертирів та інших осіб, які самовільно залишили місця несення служби, незабезпечення невідворотності їх покарання може негативно позначатися на стані боєздатності та правопорядку у ЗСУ та інших військових формуваннях", - зазначено у документі.

Обов'язки Військової поліції включатимуть запобігання, виявлення та припинення злочинів і правопорушень у військових частинах. Співробітники матимуть змогу займатися оперативно-розшуковою діяльністю, забезпечувати порядок у військових містечках, контролювати безпеку дорожнього руху військового транспорту та збереження державного майна.

Для комплектування Військової поліції планується залучити до 1,5% особового складу ЗСУ. Структура нового військового формування буде включати центральний орган управління, територіальні підрозділи, центри спецпризначення, навчальні центри та дисциплінарні батальйони.

Також пропонується внести зміни до Адміністративного, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів для забезпечення діяльності цього нового військового правоохоронного органу.

Раніше глава МЗС Польщі Радослав Сікорський повідомив, що Польща може створити підрозділ з українців.

Читайте також: