Розвиток ОПК може прискорити економічне відновлення України - експерт

Розвиток ОПК може прискорити економічне відновлення України - експерт

Розвиток української економіки пов'язаний зі зміцненням військової потужності. Українська держава повинна створити сприятливі умови для розвитку українського бізнесу.

Економічний експерт Андрій Длігач зазначив, що інноваційні технології, які використовуються в ЗСУ, також можуть бути експортовані та використовуватися у інших галузях.

"Перший наш драйвер – це цифровізація та інновації в економіці. Другий – людський капітал", – підкреслив експерт.

За словами Длігача, потрібно звернути увагу на розвиток оборонно-промислового комплексу та інновацій у цій сфері для стимулювання економічного відновлення. Використання радіоелектронних, безпілотних технологій та штучного інтелекту може сприяти розвитку не тільки ЗСУ, а й інших галузей.

Підкреслюючи важливість людського капіталу, Длігач зазначив, що економічне зростання можливе завдяки розвитку кадрів, зокрема в інноваційних та критично важливих галузях.

Експерт наголосив, що розвиток модерної, зеленої інфраструктури є також важливим. Міжнародні партнери можуть сприяти відновленню інфраструктури, розвитку зеленої енергетики та металургії.

Наразі український бізнес створив 1500 нових оборонних підприємств, що виготовляють зброю та амуніцію.

Проте, за словами Длігача, українська економіка стикається з такими проблемами як міграція персоналу, структурне безробіття, відсутність іноземних інвестицій та недостатній обсяг експорту IT-продукції.

"Не слід вважати, що у нас все погано, але є багато чого, що потрібно змінити, для прикладу, зменшити тиск силовиків на бізнес, лібералізувати часткову економіку, дати доступ до державного фінансування бізнесу, дати гарантовані державні закупівлі для продукції військового призначення", – зазначив експерт.

За словами Длігача, Україна успішно долає економічні виклики, спричинені війною, але має можливість залучити більше інвестицій, якби не було війни. Зараз усі податки та прибуток держави йдуть на потреби оборони, закупівлю зброї та виплати військовим.

Читайте також: