Як відкрити кав'ярню в Одесі — переваги, бізнес-план, ризики

Одеса — старовинне красиве місто з неповторною атмосферою та унікальними традиціями. Одна з них — кохання до кави, тому відкриття кав'ярні тут може бути вдалим рішенням. Проте здійснення такого проекту потребує тверезого підходу та добре продуманої концепції.

У цій статті пропонуємо розібратися, як вибрати концепцію кав’ярні, знайти свою цільову аудиторію, постачальників та які документи оформлювати. А також як наявність веб-сайту і соцмереж впливає на розкрутку стартапа і чому місцевий домен ODESA.UA може допомогти вам покращити видимість серед місцевих любителів кави.

Тип кав'ярні

Важливий момент — вибір концепції майбутнього бізнесу. Кав'ярні популярні, тому на тлі конкурентів потрібно обов'язково виділитися. Необхідно зрозуміти, ким хочеться бути на ринку:

  • Кав'ярня з посадкою
  • Кіоск для обслуговування на ходу
  • Кав'ярня-кондитерська або пекарня

Кав'ярня з посадкою дає вищий прибуток, але потребує більше матеріальних витрат, ретельно продуманого асортименту та інтер'єру, який дозволить виділитися на загальному тлі безлічі кафе, яких в Одесі вже й так чимало. Продумати належить асортимент, види пропонованої кави, постачальників, а також те, кому саме збираються пропонувати послуги.

Кафе-кондитерська або пекарня — відмінний вибір, тому що люди із задоволенням заходитимуть випити смачної кави зі свіжою апетитною випічкою або десертами. Однак тут потрібно розібратися, чи планується самостійно виробляти додаткову продукцію, працювати з партнером чи купувати готові солодощі. Усе це — питання як вкладень і витрат, так і підбору постачальників чи вибору відповідного партнера. Ці принципи та концепції доведеться продумати заздалегідь, бажано ще до ухвалення рішення про відкриття бізнесу.

Привертати увагу відвідувачів має все — від пропонованої продукції до назви, інтер'єру та якості обслуговування.

Веб-сайт і соцмережі

Більшість кав’ярень знаходять своїх клієнтів за принципом «йшов, побачив, купив кави», тому не завжди вважають за потрібне мати представництво в мережі. Втім, є цілий ряд причин, чому кав’ярні потрібен сайт чи сторінки в соцмережах:

  • Кав’ярня красиво оформлена і має в асортименті вишукані солодощі чи незвичайний посуд. Це привід робити багато знімків та ділитися ними з користувачами. 
  • Заклад має родзинку в концепції, яка може залучати не лише користувачів, які проходили повз, а й людей з інших районів і навіть міст. Наприклад, це кото-кафе з пухнастими улюбленцями або концерти музикантів у вечірній час.
  • У кав’ярні є додаткові товари, які можна реалізувати через інтернет — наприклад, доставляти по всій Україні мелену каву, авторські солодощі, ручну кераміку для пиття кави. 

Для створення сайту рекомендуємо використовувати місцеві домени Одеси. Ви можете купити домен ODESA.UA, у якому відображена україномовна назва міста або скорочений домен OD.UA. У перлини моря є також російськомовний домен ODESSA.UA, але це не найкращий вибір у часи повномасштабної війни з окупантом.

Регіональні домени мають багато плюсів — вони недорогі, обслуговуються українськими реєстраторами (ви можете підтримати український бізнес), мають багато вільних імен та краще ранжуються в локальній видачі Google. 

Цільова аудиторія

Розрахунок на цільову аудиторію має бути точним, інакше кав'ярня просто не приноситиме дохід. Для цього необхідно вивчити два основні фактори: конкурентів та споживачів, дізнатися, що саме люди хочуть отримувати, як часто і в якому саме асортименті.

Важливо зрозуміти, якими типами кафе ринок в Одесі вже насичений, та вибрати найменш заповнену нішу. При цьому пропоновані товари та послуги мають бути затребуваними, адже ексклюзив може виявитися надто великою екзотикою, а стандартні пропозиції не зможуть привернути достатньої уваги любителів кави.

Необхідні документи

Для відкриття кав'ярні потрібно відкрити ФОП другої групи, якщо не планується продавати алкогольні напої. При цьому бажано вибирати КВЕД не лише кав'ярні та кафе, а й магазину. Пережитий карантин наочно продемонстрував, що передбачливий вибір КВЕД магазину дозволив торгувати на винос, тоді як звичайні кафе виявилися закритими та завдавали лише збитків.

Якщо планується відкрити кіоск без власного санвузла та наявності проточної води, потрібно буде поставити раковину, насос і домовитися з найближчою установою, щоб співробітники могли відвідувати туалет, а також придбати вогнегасник. Якщо кав'ярня матиме туалет та проточну воду, знадобляться такі документи:

  • Паспорт та ІПН, необхідний для реєстрації
  • Висновок санепідемстанції
  • Пожежна декларація

У працівників мають бути санітарні книжки, а в кафетерії — журнал охорони праці та пожежної безпеки, книга скарг, статутні документи. У таких закладах часто звучить музика — для її легальної трансляції потрібно буде укласти договір із УААСП.

Вибір постачальника

Це дуже важливе питання, оскільки ненадійний постачальник може спричинити зрив роботи кав'ярні, а такі недоліки бізнес не прощає. Відвідувачі, які зіткнулися з тим, що не змогли отримати улюблену каву, навряд чи продовжать приходити до кафе. Причини цього їх хвилювати не стануть.

Крім надійності, постачальник повинен надавати високоякісний товар, що надходить до країни легальними каналами. Вартість продукції має бути вигідною для власників кавового бізнесу, інакше прибутку не дочекатися.

Плюси та мінуси кавового бізнесу

Каву люблять тисячі людей і п'ють її постійно, по кілька разів на день. Це гарантує стабільний попит продукції кав'ярні. Обсяг виробництва кави у всьому світі зростає, у продаж надходить безліч його різновидів, щорічно розробляються нові рецепти смачного напою, що бадьорить. Це забезпечує хороше майбутнє кавового бізнесу за умови правильної організації та точного вибору концепції та цільової аудиторії.

Але є й мінус. Вартість кавових зерен постійно зростає, що позначається на собівартості кінцевого продукту. Однак кавоманів менше не стає, тому зростання цін навряд чи суттєво позначиться на продажах. Але доведеться врахувати і той факт, що конкуренція у цьому бізнесі надзвичайно висока.