Як з користю використати хвою від ялинки - корисні поради

Жива новорічна ялинка рано чи пізно починає обсипатися, залишаючи іноді після себе гору хвої.

Часто її просто викидають, але можна цього не робити, а використати хвою з користю в саду чи на городі, пише Gazeta.ua.

Хвоя від новорічної ялинки може стати чудовою мульчею для будь-яких посадок. Хвойна мульча довговічніша за інші. На відміну від соломи, її можна не міняти кілька сезонів.

До того ж, ефірні олії, які продовжує виробляти хвоя, відлякують від рослин равликів і слимаків. Хвоя також не накопичує зайву вологу, і на ній не можуть оселитися цвіль чи інші шкідливі грибки.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Хвоя особливо корисна для ділянок із залуженими ґрунтами. Вона прекрасний розкислювач і допоможе домогтися правильної нейтральної реакції. Однак, вона не надто підходить для кислих ґрунтів.

Окрім того, хвоя стане чудовим елементом будь-якого компосту. Її ефірні олії дають змогу підвищити антишкідливі функції, а також надають йому підвищену поживність.

Хвою також можна застосувати як рідке добриво. Для цього її потрібно дрібно порубати і укласти в металеве відро або каструлю, залити водою і закип'ятити. Після кипіння тримати на вогні ще не більше 15 хвилин. Потім ємність слід зняти з вогню і залишити настоюватися на 2-3 дні. Далі відвар проціджують і розливають по пляшках. До сезону їх слід зберігати у темному прохолодному місці. Поливати таким розчином рослини потрібно в розведеному вигляді: на одну частину добрива - десять частин води.

Коли минають новорічні свята, одразу виникає питання, куди подіти святкову ялинку. Просто викинути її на смітник - не найкраща ідея. Нерідко можна побачити ялинки у сміттєвих баках, хоча це суворо заборонено комунальниками.

Можете, наприклад, знайти котельню, яка працює на деревних відходах, зібрати всі ялинки в вашому будинку і організувати масовий вивіз хвої.