Австралія вирішила утилізувати вертольоти, які просила Україна - ЗМІ

Уряд Австралії планує утилізувати списані гелікоптери MRH-90 Taipan, про передачу яких просила Україна.

Вертольоти списали у вересні, на 14 місяців раніше запланованого терміну, через проблеми з безпекою. Про це повідомляє телеканал ABC.

У липні 2023 року вертоліт MRH-90 Taipan зазнав аварії під час спільних австралійсько-американських навчань на північному сході Австралії. Тоді на борту вертольота перебували четверо австралійських військових, усі вони загинули.

"Україна подала офіційний запит на MRH-90 19 грудня 2023 року, незважаючи на задокументовані проблеми з їх безпекою та експлуатацією", - йдеться у публікації.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Це рішення спричинило протести з боку проукраїнських активістів, які вимагають передати вертольоти Україні.

"Ми оцінюємо ризики по-іншому. Ми перебуваємо в стані війни", - сказав Антон Богданович, який організував мітинг українських прихильників у Сіднеї в неділю.

Водночас посол України в Австралії Василь Мирошниченко сказав, що він "сподівається, що ще є можливість" передати вертольоти.

"Ми ще не отримали жодної відповіді", - сказав Мирошниченко.

Однак, за даними ЗМІ, процес розбирання гелікоптерів уже розпочався, оскільки жодна країна чи інша сторона не виявила інтересу до цілого гелікоптера.

Австралія отримала запит від України на отримання списаних 45 армійських багатоцільових вертольотів Taipan. Машини коштують близько $20 млн кожна. ЗМІ повідомили, що австралійські техніки таємно розбирають усі гелікоптери і "ховають" їхні компоненти.

Гелікоптери Taipan перевершують свої аналоги за всіма ключовими показниками - швидкістю, дальністю, корисним навантаженням і об'ємом кабіни.