Бджільництво для початківців: з чого почати?

Бджільництво для початківців: з чого почати?
Бджільництво для початківців: з чого почати?

Любов до натурального меду - основна причина популяризації бджільництва в Україні та світі. Унікальні властивості продукту роблять його кращим підсолоджувачем до сніданку, перекусу або десерту. Мед додають до каш, горіхів, чаю, при маринуванні м'яса, овочів й не тільки. 

Дефіцит продукту натурального (не хімічного) походження дозволяє швидко відкрити “бджільний” бізнес навіть без досвіду. Розповімо детальніше про особливості виготовлення меду для початків, а інвентар можливо буде придбати на порталі https://www.uley.in/ua/.

Необхідний інвентар

Комерційний розвиток пасіки безпосередньо залежить від якості зібраного інвентарю та обладнання. Непідготовленість може призвести до зменшення дохідності, травм та загибелі бджіл. Початківцю на перших етапах знадобиться придбати:

  • Димар - упокорює бджіл при огляді вулика;

  • стамеска - інструмент з одного боку прямий, а з іншого - зігнутий під кутом 90 градусів;

  • ніж для розпечатування сот;

  • вулики та вощина;

  • захисний одяг та рукавиці для безпечного огляду вуликів;

  • медогонка (на перших етапах необов’язкова, можна орендувати у знайомих).

Особливу увагу варто звернути на наявність спеціального, захисного одягу. Рукава та штани мають закривати щільно всі ділянки тіла, фіксуватись на резинці. В наявності завжди має бути аптечка для бджолярів, котра включає засоби для серця, бинт, зеленка, заспокійливе та протиалергічний засіб.

Перші кроки в бджільництві

Обирати породу бджіл варто в основному в залежності від кліматичних умов.  Породи не адаптовані до холодної пори року можуть не пережити зиму та замерзати під час збору пилка. Може виникнути й зворотна ситуація - при підвищенні температури деякі породи бджіл можуть виявляти меншу ефективність та продуктивність тому, що клімат не відповідає їх звичному клімату.

Розміщення вуликів бажано виконувати у віддаленні від забруднених регіонів. Поряд мають бути медоносні квіткові місця, котрі не опиняються хімікатами. Популярно починати бізнес біля липи, клену, груш та вишні. Перевагою стане підсів медоносних трав. 

Розміщують вулики, зазвичай, на південь та схід. Головне - не розвертати на північ. Також, варто забезпечити підняття над землею на рівень 30-40 сантиметрів. Цей простий спосіб дозволить бджолам простіше освоїти нову локацію та медоносити якісніше та швидше. Підняти вулик можливо за допомогою спеціальних підставок.