CNN про книгу Вудварда: Залаштунки підготовки США до війни РФ проти України і про що Харріс попередила Зеленського

Книга Вудварда о подготовке США к войне
Книга Вудварда о подготовке США к войне

Нова книга легендарного журналіста Боба Вудварда "Війна" розкриває драматичні подробиці підготовки адміністрації Байдена до російського вторгнення в Україну та взаємодії з ключовими фігурами конфлікту.

За даними CNN, які отримали доступ до книги, президент США Джо Байден не соромився у виразах, характеризуючи дії Володимира Путіна та інших світових лідерів.

"Той клятий Путін", - сказав Байден радникам в Овальному кабінеті незабаром після вторгнення Росії в Україну. "Путін - зло. Ми маємо справу з втіленням зла", - цитує Вудвард слова американського президента.

Згідно з книгою, США отримали розвідувальні дані "найвищого рівня" ще в жовтні 2021 року, які "переконливо" показували, що Путін планує вторгнення в Україну із 175 000 військовослужбовцями. Вудвард пише: "Це був приголомшливий розвідувальний прорив від найціннішої перлини американської розвідки, включаючи людське джерело всередині Кремля".

Незважаючи на це, Байдену та його радникам було важко повірити в реальність загрози. "Це було б так божевільно", - відреагував Байден на доповідь директора ЦРУ Білла Бернса. "Ісусе Христе! Тепер мені доведеться мати справу з Росією, яка проковтує Україну?" - додав президент.

Книга також розкриває деталі двох конфронтаційних розмов між Байденом і Путіним у грудні 2021 року. Під час другої "гарячої 50-хвилинної розмови" Путін "підняв ризик ядерної війни в загрозливий спосіб". Байден відповів, нагадавши Путіну, що "неможливо виграти" ядерну війну.

Вудвард повідомляє про тривожну оцінку розвідки США у вересні 2022 року, коли ймовірність використання Росією тактичної ядерної зброї в Україні оцінювалася в 50%. Це призвело до напруженої телефонної розмови між міністром оборони США Ллойдом Остіном та його російським колегою Сергієм Шойгу. "Якби ви це зробили, всі обмеження, під якими ми діяли в Україні, були б переглянуті", - сказав Остін Шойгу, за словами Вудварда.

Книга також розкриває деталі зустрічі віце-президента Камали Гарріс з президентом України Володимиром Зеленським у лютому 2022 року на Мюнхенській конференції з безпеки. Гарріс попередила Зеленського про неминуче вторгнення і сказала йому "почати думати про такі речі, як наявність плану наступництва для управління країною, якщо вас захоплять або вб'ють, або ви не зможете керувати".

Вудвард також розкриває нові деталі про відносини колишнього президента Дональда Трампа з Путіним. За даними книги, у 2020 році Трамп "таємно відправив Путіну купу тестових машин Abbott Point of Care Covid для особистого використання". Путін попросив Трампа зберегти це в таємниці, сказавши: "Я не хочу, щоб ви комусь про це розповідали, бо люди розсердяться на вас, а не на мене".

Крім того, за словами помічника Трампа, між колишнім президентом США та Путіним могло бути "до семи" телефонних розмов з моменту, коли Трамп залишив Білий дім у 2021 році.

Ми також писали, що нова книга Боба Вудварда розкриває секретні контакти Трампа з Путіним.

Читайте также