Допомога від США затримується, дипломат розповів, до якого часу ЗСУ вистачить зброї

Флаг США и изображение оружия
Флаг США и изображение оружия

Попри те, що схвалення Конгресом Сполучених Штатів Америки допомоги Україні на 2024 рік відкладається, щонайменше до літа Збройні сили будуть забезпечені зброєю. Про це заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США (2015-2019) Валерій Чалий в ефірі телемарафону.

«Хочу трошки заспокоїти, якщо проаналізувати інформацію, то в мене є повна впевненість, що наші Збройні Сили до літа наступного року будуть забезпечені зброєю. В яких обсягах і яких видів – це буде питання. Але гроші на це будуть», – переконаний дипломат.

Чалий нагадав, що Байден запросив у Конгресу США $61 млрд на допомогу Україні. Експерт не виключає, що сума може бути зменшеною.

«У запиті на 61 млрд доларів є фактично план допомоги Україні на наступний рік. І в цьому сенсі важливий саме цей план. Я думаю, що Білий дім наполягатиме на пакетному голосуванні. Фінансування може бути зменшено. Але нам не варто гадати – буде зменшено чи не буде. Це важливо для нас, але є Німеччина і 8 млрд, є Нідерланди, є Європейський Союз. Нам треба шукати певні шляхи для того, щоб захищатися», – каже колишній посол у Штатах.

Чалий певен, що американська допомога повністю не припиниться.

«Вони можуть перенести голосування (щодо виділення допомоги Україні, – ред.) на січень. Це погано, бо може не бути цієї прив’язки до моменту Україна, Ізраїль... Буде інша ситуація, вже вийдуть кандидати на праймеріз, і американцям буде не до України. Тому будемо сподіватися, що у грудні закриється це голосування. Але при цьому нам своє робить. Нам треба виробляти своє озброєння», – підсумував дипломат.

Нагадаємо, що в США точаться дебати між республіканцями та демакратами щодо схвалення нової допомоги для України. Перші вимагають поєднати це питання з вирішенням внутрішньополітичної проблеми на кордоні з Мексикою.

Раніше The Washington Post писало, що більша частина військової допомоги США для України витрачається безпосередньо у Сполучених Штатах. Кошти, які законодавці схвалюють для озброєння України, використовуються в США для створення нової зброї або заміни зброї, відправленої до Києва з американських запасів.

Читайте также