Довічне ув'язнення за корупцію: на чому зловили китайского чиновника

Колишнього голову Китайської футбольної асоціації Чень Сюйаня засуджено судом КНР до довічного ув'язнення за корупцію. Про це пише rthk.hk.

Згідно з оприлюдненою інформацією, Народний суд середнього ступеня міста Хуанші провінції Хубей ухвалив вирок, відповідно до якого, окрім отримання довічного терміну, Чень Сюйюань позбавлений політичних прав, а все його особисте майно конфісковано. Незаконні доходи від хабарництва відповідно до закону передано до державної скарбниці.

Повідомляється, що Чень Сюйюань з 2010 по 2023 рік обіймав різні керівні посади в компанії Shanghai International Port та Китайської футбольної асоціації. За цей час отримав хабарі на суму понад 81 млн. юанів ($11 млн.).

Як пише видання, суд повіту Сунцзи міського округу Цзінчжоу провінції Хубей засудив колишнього генерального директора Китайської Суперліги з футболу Дуна Чжена до 8 років ув'язнення за отримання хабарів.

Як нагадало видання, у Китаї з листопада 2022 року ведеться кампанія боротьби з корупцією у футболі, аналітики відзначають, що ця кампанія побила рекорди за тривалістю та кількістю арештів, що зробило її наймасштабнішою антикорупційною акцією в історії китайського футболу.

До слова, китайський державний телеканал CCTV показав документальний фільм про високопоставлених корупціонерів, зокрема про колишнього тренера збірної Китаю з футболу, співробітника Центробанку та місцевого чиновника. Як пише видання South China Morning Post (SCMP), у фільмі розповідається про розміри хабарів, а також про наслідки скоєння злочину. 

Одна історія була присвячена головному тренеру чоловічої збірної Китаю з футболу Лі Тіє. Він зробив телевізійне зізнання у тому, що платив сотні тисяч доларів хабарів, щоб отримати вищий пост, а також причетність до договірних матчів. У програмі Лі сказав, що організував хабарі на суму майже 421 тис. доларів, щоб отримати посаду головного тренера, а також допомагав організовувати матчі, коли він був тренером клубу.

«Мені дуже шкода. Я повинен був йти правильним шляхом. Були певні речі, які на той час були звичайною практикою у футболі», – додав він. Лі Тіє, колишній півзахисник «Евертона», який працював головним тренером національної збірної, потрапив під розслідування в 2022 році, звинувачений владою в «серйозних порушеннях закону».

«Корупція в китайському футболі існує не лише у певних окремих областях  – вона всюди, в кожному аспекті», – заявляв колишній голова Китайської футбольної асоціації Чень Сююань, також звинувачений у хабарництві. 

Телеканал CCTV регулярно транслює зізнання підозрюваних у злочинах, у тому числі колишніх посадовців, перед тим, як вони постали перед судом – практика, яка широко засуджується правозахисними групами.