Є нюанси: за яких умов українці можуть отримати пенсію у Німеччині

Украинцы получение пенсии в Германии
Украинцы получение пенсии в Германии

Українцям розповіли про умови призначення пенсій у Німеччині.

Як передає "Хвиля", про це повідомляється на сайті Deutsche Renteversicherung.

Так, за час повномасштабного вторгнення Росії багато українців залишили країну у пошуках притулку та тимчасового захисту. Деякі зупинилися в Німеччині. Тому досить часто у біженців виникають питання щодо соцзахисту. Зокрема, в соцмережах з'являються чутки про призначення німецьких пенсій українцям після 50 років.

Однак отримати пенсію за віком у Німеччині можна лише з 63 років. І то за наявності 35 років пенсійного стажу і лише з відрахуваннями.

Українці у Німеччині / Фото: gettyimages.com

Тобто діють єдині пенсійні правила для всіх, хто сплачує внески (Renteversicherung) до пенсійного фонду країни. Вони поширюються і на біженців із України. Важливо розуміти, що окремого закону про пенсії для біженців немає.

Українці, які приїжджають до Німеччини, не можуть автоматично отримати німецьку пенсію у 57 чи 60 років лише через свій вік. До того ж, право на виплату не залежить від національності чи юридичного статусу людини.

Отже, основна умова для отримання пенсії у 63 роки – це наявність 35-річного стажу сплати пенсійних внесків до німецької системи.

Таким чином, за таких умов виплата пенсії можлива лише за відрахуваннями, а саме – 0,3% за кожний місяць дострокового виходу на пенсію. Зверніть увагу, що кожен, хто платив Rentenversicherung протягом 45 років, може претендувати на дострокову пенсію без будь-яких відрахувань незалежно від національності. Це стосується зокрема й біженців з України.

Так, вони мають право на державну пенсію на тих самих умовах, що й інші мешканці країни. Основна вимога - щонайменше 5 років внесків до пенсійного фонду (Rentenkasse) з офіційної зарплати.

Є винятки, коли пенсія може бути призначена раніше. Це можливо, якщо людина раніше працювала в країні, яка має договір з Німеччиною про взаємне визнання трудового стажу. Такі угоди діють із країнами ЄС, Великою Британією, Ісландією, Норвегією, Швейцарією та деякими іншими державами.

Проте Україна не входить до цього списку. Тому для біженців діє загальне правило – вони мають відпрацювати у Німеччині не менше 5 років зі сплатою пенсійних внесків, щоб отримати право на німецьку пенсію.

Нагадаємо, Німеччина може перейти на "міжнародне фінансування" потреб України. 

Читайте также