Європарламент хоче оголосити недовіру Єврокомісії через «послугу» Орбану

Депутати Європейського парламенту почали збирати підписи щодо недовіри Єврокомісії після розморожування 10 млрд євро для Угорщини під час саміту лідерів ЄС у грудні. Про це розповів литовський європарламентарій Пятрас Ауштрявічюс, повідомляє Delfi.

«10 млрд євро на стіл, він (прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан – «Главком») вийшов із кімнати, ось вам квиточок за 10 млрд. Комісія, за моєю оцінкою, зробила помилку. Якщо треба було робити це відморожування, треба було робити раніше. Я не бачив жодного аналітичного паперу з боку Єврокомісії, на ґрунті чого було відморожено, тобто які критерії були виконані Угорщиною, з приводу яких ми ухвалили таке позитивне рішення на 10 млрд», – сказав Ауштрявічюс.

Політик зауважив, що за його відомостями, немає таких жодних паперів, що підтверджують виконання Угорщиною вимог Єврокомісії.

«Країни-члени ЄС не були поінформовані. Отже, рішення політичне, а отже, ризик приймає хто? Фон Дер Ляєн. Тому деякі мої колеги в Європарламенті вже почали ініціативний процес – збирають підписи щодо недовіри Європейській комісії», – додав він.

За словами політика, Орбан «зіграв партію, до якої він готувався понад рік».

«28 млрд і більше заморожено. Він тепер отримав 10 із 28, 18 залишається. Це означає, що гра триватиме... Він (Орбан – «Главком») диктує умови, він є тим, хто починає і закінчує процес. Але за це Угорщина заплатить велику ціну, бо недовіра до Орбана ще зросла», – додав Ауштрявічюс.

Нагадаємо, Європейська комісія 13 грудня вирішила розморозити для Угорщини 10 млрд євро, тобто близько третини від суми, заблокованої через низку проблем із верховенством права в країні.

Зокрема, Євросоюз готує резервний план на 20 млрд євро для України, щоб обійти заперечення прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

До слова, президент України Володимир Зеленський, ймовірно, найближчим часом зустрінеться прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Читайте також:

  • Орбану – 10 млрд, Путіну – «підбите око», Україні – переговори про членство в ЄС
  • Місце, в яке треба бити Орбана
  • «Орбанізм» проти Європи. Хто переможе?