Європі необхідно більш серйозно поставитися до допомоги Китаю Росії — Держдеп

Двое людей разговаривают по телефону
Двое людей разговаривают по телефону

Керівництво Китаю сповнене рішучості підтримувати Росію "до останнього", заявляє заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл.

США активізують дипломатичні зусилля, щоб переконати Європу в масштабах ролі Китаю у підтримці війни Росії проти України. Заступник Державного секретаря США зазначив, що Європа зараз посилює свою позицію щодо Пекіна.

Курт Кемпбелл цього тижня особисто передав це попередження європейським дипломатам в НАТО з "якомога більшою кількістю деталей і конкретики". Його візит відбувся напередодні великого саміту лідерів НАТО у Вашингтоні в липні, на якому Альянс, як очікується, надішле серйозний сигнал Пекіну, зазначає Politico.

"Справедливо буде сказати, що загальна мета Китаю полягає не лише в тому, щоб підтримувати Росію — на наш погляд, до останнього — але і в тому, щоб применшувати це публічно і намагатися підтримувати нормальні дипломатичні й торговельні зв'язки з Європою", — сказав Кемпбелл під час візиту до Брюсселя сьогодні 29 травня.

Кемпбелл назвав допомогу Пекіна Росії за останні 18-24 місяці "надзвичайно тривожною".

"І я думаю, що під час дискусій в NAC [Північноатлантична рада, головний політичний орган НАТО, що приймає рішення] нас надихнуло те, як багато європейських країн чітко висловилися про те, що неможливо підтримувати нормальні відносини з Китаєм, якщо в той же час китайці таємно сприяють найбільш дестабілізуючій війні в Європі з часів Другої світової війни", — додав він.

Окрім війни з Росією, іншою спільною темою для США та ЄС є надлишкові торговельні потужності Китаю. Раніше цього місяця адміністрація Байдена підвищила тарифи на китайські електромобілі в чотири рази — до 100%. Очікується, що Європейська комісія незабаром також почне запроваджувати тарифи.

Європейські фірми — від німецьких автогігантів до французьких виробників коньяку — закликали свої країни не йти шляхом торговельної війни з Китаєм, побоюючись втратити доступ до ринку, якщо китайська влада вдасться до каральних заходів у відповідь.

Джерело: ZN.UA

Читайте также