Ґрунт для розсади варто готувати з осені: як це правильно робити

Заготувати ґрунт для майбутньої розсади краще заздалегідь восени. Зробити це можна на своєму городі.

Але при цьому важливо дотримуватися кількох правил, пише Gazeta.ua.

Грунт можна приготувати до настання перших заморозків. Тоді корисні і шкідливі мешканці верхніх шарів ґрунту перекочують нижче. Тому зайвих живих організмів у землі не буде. Якщо ж зібрати грунт пізніше, земля буде надмірно грудкуватою.

Грунт для розсади краще брати із грядок, де перед цим росли бобові. Вони краще заповнені азотом. Головне - не брати землю під ту розсаду, культура якої росла на ній у сезон. Наприклад, під помідори землю з-під томатів не беріть.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Набраний на городі грунт слід обов'язково збагатити. Роблять це так званим "диким" ґрунтом - з лугу, лісу тощо. А також - перегноєм.

Потрібно у сухий сонячний день розстелити плівку, насипати на неї заготовлюваний ґрунт, перегній, "дикий" ґрунт у співвідношенні 1:1:1. Потім усе це слід перемішати граблями. Далі додають просіяну заздалегідь золу - склянку на відро землі. Якщо структура ґрунту буде нерівномірною або з грудками, потрібно додати трохи торфу. Він допоможе перетворити ґрунт на однорідну масу без грудок.

Далі ґрунт потрібно розподілити по ящиках або інших ємностях. Зберігати його слід в холодному місці. Це може бути сарай або балкон. Можна просто залишити землю на городі під укриттям. Взимку грунт добре продезінфікується найприроднішим чином. А приблизно за 3-4 дні до застосування ємності треба занести в тепло, щоб прокинулися корисні мікроорганізми.

Досвідчені городники не радять прожарювати заготовлений ґрунт перед використанням у духовці або іншим способом. У такому випадку він втратить до 80% корисних речовин.

Посадку часнику на зиму в більшості регіонів закінчують до кінця жовтня. Але в місцях, де довга й тепла осінь, можна сіяти часник і в листопаді.

Найкраще займатися посівом озимового часнику на спадному Місяці. Під час повного місяця, а також за день до нього і день по тому посадкою рослин займатися все ж таки небажано.