Інститут книги просить державу виплатити мільйонні борги перед видавцями

Український інститут книги (УІК) висловив своє занепокоєння через неможливість держави профінансувати витрати видавців за програмами інституту. Про це йдеться у зверненні УІК до міністра фінансів та голови Державної казначейської служби.

«Державна установа «Український інститут книги» висловлює своє занепокоєння щодо ситуації, яка склалася з оплатою проєктів, виконаних українськими та іноземними учасниками за програмами інституту, реалізованими у 2023 році за КПКВК 3801560 "Забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі», – ідеться у зверненні.

Загальна сума заборгованості за програмами інституту становить 44 млн 935 тис 482 грн, зокрема: мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за встановленими тематичними пріоритетами (131 договір, заборгованість на суму 33 млн 131 тис 915 грн.); мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію та проведення заходів із просування читання (п’ять договорів, заборгованість на суму 1 млн 790 тис. 415 грн.); програма підтримки перекладів 2023 (55 договорів, заборгованість на суму 10 млн 13 тис. 150 грн).

«Звертаємо увагу на те, що в межах програми підтримки перекладів Translate Ukraine кошти не отримали іноземні видавці, які вклали в кожен проєкт власні кошти. Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними. Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном у наступних роках. До того ж, переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі», – кажуть в УІК.

У відомстві підкреслили, що незважаючи на повномасштабне вторгнення, українські та іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру та книговидання зокрема.