Командир ЗСУ про ключ до успіху на фронті: скільки не давай зброї, але все визначають люди

В ефірі у Юрія Романенка командир роти ЗСУ Дмитро Глущенко поділився своїми думками про те, як радикально покращити Збройні сили України.

За його словами, ключову роль відіграють не лише зброя, а й кадри.

Глущенко зазначив: "Яку б зброю не дай, все ж таки визначають люди. Все впирається у форму організації. Виграють тільки системи". Він запропонував бізнес-підхід: все, що не працює на перемогу та результат, не потрібно.

Командир розкритикував бюрократію в армії, де процеси важливіші за кінцеві результати: "Всі ці нероби, які генерують купу паперів, якихось дебільних звітів, завантажуючи нас паперовою роботою взагалі нікому не потрібною...". На його думку, слід дати цим людям можливість обійняти солдатські посади та йти воювати.

Глущенко високо оцінив бійців територіальної оборони (ТрО), які стоять на передовій від Донецька до Херсона та показують себе з найкращого боку.

Дмитро Глущенко

"На передку стоїть ТрО, пацани рубаються. По дві людини відбивають накат взводів противника, розривають, палять техніку", - наголосив він. При цьому командир відзначив проблеми із забезпеченням цих підрозділів та неоднозначне ставлення до них.

Загалом Дмитро Глущенко вважає, що радикальне покращення ЗСУ можливе через оптимізацію структури, відмову від зайвої бюрократії та ставку на мотивований особовий склад. Незважаючи на важливість зброї, ключовий фактор – це люди, які визначають ефективність армії.

Дивіться також повне відео розмови.