Миттєво прокинетесь: якими напоями можна замінити каву вранці

Для багатьох ранкова чашка кави ритуал або звичка, вироблена місяцями і навіть роками.

Чарівний аромат йому надає кафеоль масляниста речовина, що утворюється при обсмажуванні. А за цінний тонізуючий ефект у каві відповідає власне кофеїн, алкалоїд, що впливає на аденозинові рецептори. Це означає, що кава не бадьорить, а блокує стан сну, підтримуючи нервову систему у збудженому стані, пише prostoway.

Говорячи про продукти та напої, які бадьорять краще за каву, розповімо лише про ті, що містять кофеїн. Інші натуральні речовини також здатні підбадьорити організм спробуй знайти альтернативу каві, якщо виникла така потреба чи просто інтерес.

Вода

Напевно, неодноразово чули пораду починати день зі склянки чистої води кімнатної температури також нерідко радять додати в цю склянку трохи меду та лимонного соку. Вода найважливіший елемент здорового метаболічного обміну. І часто саме недолік гідрації змушує нас відчувати втому та млявість. До речі, кава виводить воду, і це одна з причин, через яку зловживати небезпечно.

Матча

Якщо ти цінуєш ритуал кави, то японський яскраво-зелений чай матча повинен тобі сподобатися. Його гіркуватий смак і незвичайний аромат чудово гармонують із молоком, у тому числі рослинним. Матча містить багато хлорофілу, що має антисептичну та ранозагоювальну дію, а також амінокислоту L-теанін. Вона також бадьорить, але інакше ніж кофеїн, викликаючи розслаблення без втрати концентрації. Матча випускається у вигляді порошку дуже тонкого помелу, і напій потрібно збивати вінчиком або маленьким міксером для латте.

Золоте молоко

Або куркума-латте: це напій, що готується з молока і спеціальної суміші спецій (куркума, імбир, аніс, кориця, кардамон, запашний або чорний перець можна купити готовий склад або зробити адаптований під свої смаки). Акторка Гвінет Пелтроу зізнавалася, що давно замінила каву на куркума-латте і почувається чудово. Попереджаємо: на каву золоте молоко зовсім не схоже, проте сприяє схудненню завдяки високій дозі куркуміну, і пити його можна не тільки вранці, а й перед сном.

Гіркий шоколад та ягоди

Це не тільки смачно, а й корисно. Гіркий шоколад містить кофеїн, дія якого нам чудово відома, а також теобромін та масу цінних ефірних сполук. Свіжі (та й заморожені) ягоди буквально під зав'язку "набиті" антиоксидантами та вітамінами, що викликають миттєвий сплеск енергії.

Мугітя

Це також японський напій. Мугитя роблять із обсмаженого ячменю або пшениці і він має дуже м'який, ніжний смак. Пити його можна не лише гарячим, а й холодним: ячмінний чай і бадьорить, швидко знімає набряки, і покращує кровообіг. Його секрет у високій дозі вмісту ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), що покращує когнітивні функції, пам'ять та концентрацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоте молоко і не тільки: які напої допоможуть швидко заснути

Імбирні цукати

Хороші і до чаю, і самі собою. Гіркота і гострота імбиру балансуються солодощами цукру, і всього пара цукатів підбадьорять тебе як слід завдяки вмісту алкалоїду гінгеролу, що володіє зігріваюч дією і розганяє метаболізм.

Хтось може заснути раптово, а хтось страждає безсонням і мусить півночі дивитись у стелю чи гортати стрічку соцмережі.

Найгірше, коли безсоння починає впливати на життя. Експерт зі сну каже, є одна річ, якої слід уникати, якщо ви прокидаєтеся серед ночі. Це перевірка телефону.