На платформі Brave1 зареєстровано вже понад 1600 розробок - Мінцифри

На платформі Brave1 зареєстровано вже понад 1600 розробок - Мінцифри

Кластер оборонних технологій Brave1, створений рік тому за ініціативи Мінцифри разом з оборонними відомствами та РНБО, значно прискорив появу технологічних засобів на фронті.

На платформі зареєстровано вже понад 1600 розробок та 1000 виробників, повідомили Укрінформу в пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України.

"Наша головна ціль – прискорити появу технологічних засобів на фронті. Команда Brave1 досягає цього завдяки супроводу проєктів різного рівня готовності, грантовій підтримці перспективних розробок та створенню можливостей для акселерації розробників. Фактично ми є єдиною точкою входу для співпраці defense tech компаній, Сил безпеки та оборони, уряду, інвесторів, благодійних фондів – усіх тих, хто об'єднує зусилля задля перемоги за допомогою технологій", – відзначила керівниця кластера Brave1 Наталія Кушнерська.

Робота кластера охоплює 12 пріоритетних вертикалей технологічних розробок, визначених Генштабом. Серед них БпЛА, роботизовані системи, навігація, штучний інтелект, зв’язок тощо - все те, чого найбільше потребують військові на передовій.

Ключові результати такі: понад 1600 розробок, зареєстрованих на платформі Brave1; 60 кодифікованих розробок, які готові до закупівлі або вже закуповуються державою; майже 1000 залучених українських виробників.

У кластері зазначають, що все більше компаній реєструють себе та свої розробки на платформі Brave1.

"Наприклад, влітку минулого року на платформі було зареєстровано тільки близько 10 рішень у сфері РЕБ, сьогодні цей показник перевищує 100 розробок. Такі масштаби, як зазначають в Brave1, свідчать про появу нових ринків у сфері defense tech. Якщо у сфері БпЛА такий ринок вже існує, то зараз сформовано ринки РЕБ та наземних роботизованих комплексів, на яких працюють більш як 50 та понад 60 українських компаній відповідно", - каже Кушнерська.

За її словами, виробники також можуть залучити грантове фінансування для R&D, розвитку тощо.

"Таких грантів з літа минулого року вже видали для 186 розробок на понад 3 мільйони доларів. У кластері обіцяють, що цьогоріч сума і кількість грантів суттєво зросте. Сама ж сума грантів буде збільшена до 500 тисяч, 1, 2, 4 та 8 млн гривень", - повідомила Кушнерська.

Читайте также: