Не миротворець: в ISW назвали справжню мету поїздок Орбана до Зеленського та Путіна

Встреча Орбана с Зеленским и Путиным
Встреча Орбана с Зеленским и Путиным

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан продовжує позиціонувати себе як потенційного посередника щодо припинення війни в Україні, називаючи свої візити до України та РФ "миротворчою місією".

У американському Інституті вивчення війни (ISW) оцінили дії угорського прем'єра.

Аналітики вважають, що Орбан, швидше за все, прагне переключити увагу Заходу на можливі мирні переговори, щоб підірвати європейську підтримку України. Аналітики вважають, що зусилля Орбана є частиною його постійних спроб усунути Фокус Європи з військової допомоги Україні на обговорення мирних переговорів.

ISW також зазначає, що інші європейські лідери долучаються до дискусії щодо мирних переговорів. Прем'єр-міністр Болгарії Дімітар Главчев 5 липня запропонував Болгарії виступити посередником у мирних переговорах між Україною та Росією.

У свою чергу, міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан 6 липня закликав Україну розширити і прискорити нинішній мирний процес.

Нагадаємо, 2 липня Орбан уперше за 12 років відвідав Київ та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, закликавши Україну припинити вогонь.

За кілька днів, 5 липня, угорський прем'єр прилетів до Москви для зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним із так званою "миротворчою місією".

Ці візити викликали хвилю критики у Європі. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що Орбан використовує своє головування у Євросоюзі, щоб посіяти плутанину. Депутат Бундестагу Міхаель Рот закликав Угорщину відмовитись від посади головної країни ЄС. У Білому домі також засудили візит до Орбана.

Читайте также