Оберіть день для посадки зелені, часнику та цибулі: місячний посівний календар на листопад

Останній місяць осені - найактивніший для городника.

У листопаді треба правильно обирати дні і швидко сіяти озимі культури, дерева, а також вкривати на зиму чутливі рослини.

Gazeta.ua розкаже, які дні листопада вважаються найбільш вдалими для посівів і посадок. Місячний посівний календар на листопад

1 листопада - прибирання на зберігання пізнього врожаю, посадка цибулі, селери і петрушки на зелень. Можна рихлити і замульчувати грунт. Посадка квітів з довгими і кучерявим стеблами. Укриття на зиму троянд і клематисів. Можна обрізати сухі гілки і видалити хвору кору на деревах, побілити стовбур і обробити сад від шкідників. Не рекомендується пересаджувати рослини.

2-4 листопада - дуже родючі дні. Можна садити озиму цибулю і часник, сіяти шпинат і петрушку, садити будь-які овочі в теплиці. Вдалий період для посадки багаторічних квітів і підзимового посіву однорічників. В саду можна посадити плодові дерева, якщо дні видалися теплими. Не рекомендується збирати урожай для тривалого зберігання і обприскувати рослини отрутохімікатами.

5-6 листопада - неврожайні дні. Місячний посівний календар радить зайнятися перекопуванням, добривом і мульчуванням грунту, викопуванням цибулин квітів. Можна вкрити на зиму троянди і цибулинні квіти. Санітарна обрізка дерев і чагарників, мульчування малини. Садити, поливати і підгодовувати рослини не рекомендується.

7-9 листопада - можна садити зелень і листові салати на підвіконні або в теплиці, перекопувати, рихлити і мульчувати грунт, підгортати кущі і квіти. Хороші дні для посадки озимих культур і багаторічних квітів. В саду можна обрізати і білити дерева, косити газон і підрізати зелену огорожу, доглядати за виноградом. Не варто замочувати насіння.

10-11 листопада - на підвіконні і в теплиці проводиться підзимовий посів моркви, селери, зелені, буряка. Вигонка культур на зелень. Дозволені рясні поливи і внесення добрив, але не можна обприскувати рослини отрутохімікатами. На клумбі - сприятливі дні для посадки будь-яких квітів і укриття квітів на зимі. У південних областях можна посадити плодові дерева.

12-14 листопада - період молодика. Посівний календар не радить працювати з рослинами.

15-16 листопада - посадка озимої цибулі і часнику, прибирання коренеплодів на зберігання, перекопування, розпушування і мульчування грунту. На клумбі можна садити в'юнкі квіти і квіти в горщиках, а також викопувати цибулини на зберігання. В саду проводиться обрізка сухих і хворих гілок, мульчування пристовбурних кіл і укриття на зиму молодих саджанців. Не рекомендується підгодовувати і білити рослини.

17-18 листопада - посів на вигонку шпинату, петрушки і буряка, проріджування проростків, прополка і прищіпка рослин, внесення добрив. Можна поливати рослини, обрізати виноград і полуницю, обробляти озимі культури від хвороб і шкідників. На клумбі висаджують багаторічні і бульбоцибулинні квіти, в саду - обрізають дерева і чагарники (рани швидко гояться). Не можна травмувати коріння рослин.

19-20 листопада - не рекомендуються посіви і посадки більшості культур, а також підгодівлі і поливи рослин. Можна полоти бур'яни і рихлити грунт, мульчувати зимуючі в городі овочі, викопувати на зберігання цибулини квітів. В саду можна обрізати хворі і сухі гілки, знімати з дерев сухі плоди, згрібати і компостувати листя.

21-22 листопада - дуже родючі дні. Можна сіяти в теплиці і на підвіконні будь-які овочі, а на городі - садити озимі культури. Вигонка салатів, цибулі на зелень. На клумбі можна садити будь-які квіти. В саду проводиться побілка дерев і видалення хворої кори. Підживлення і поливи дозволені, але дуже помірні, а обрізати і обробляти хімікатами рослини не рекомендується.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

23-24 листопада - мульчування грядок з багаторічними квітами і озимими культурами. Можна вкривати на зиму троянди, шипшину, гортензію, виноград, молоді дерева. В саду проводиться обрізка і побілка. Не рекомендуються посіви і посадки більшості культур, пересадка рослин, укорінення і полив, підгодівля.

25-26 листопада - посадка озимої цибулі та часнику, підзимовий посів моркви, редиски та петрушки. Збирання врожаю на зберігання. Вигонка на зелень цибулі, петрушки, селери, буряка. Сприятливі дні для посіву квітів, які вимагають стратифікації: дельфініума, люпину, рудбекіх, аквлігеіі. В саду можна зайнятися побілкою дерев і очищенням старої кори. Не рекомендується пересаджувати рослини і пошкоджувати коріння рослин.

27-28 листопада - дні повного місяця. Робота з рослинами не проводиться.

29-30 листопада - родючі дні. Можна садити озимі культури і сіяти будь-які рослини в теплиці і на підвіконні, мульчувати зимуючі в грунті культури, поливати і вносити органічні добрива. В саду проводиться побілка і укриття теплолюбних дерев на зиму. Не рекомендується обприскувати рослини отрутохімікатами.

Щоб висаджений на зиму часник був стійким до різноманітних хвороб та дав гарний урожай, потрібно правильно обробити грядки.

Найчастіше зимовий часник хворіє на хибну борошнисту росу (пероноспорозом) та фузаріозом. Трапляються також рожева коренева гнилизна, біла гнилизна, зелена гнилизна і мозаїка часнику.

Восени після висаджування часнику, а також навесні, коли потепліє, грядки необхідно полити розчином марганцівки. Це дієвий засіб проти багатьох захворювань, що мають вірусну, бактеріальну або грибкову природу.