"Очі" для рашистських Су-34 та Су-35" - що відомо про збиті російські літаки

Українські військові підбили два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22.

Це дуже цінна втрата для Росії. Як і інформація, за рахунок чого вдалося це зробити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Киричевський.

"Тут треба розуміти не просто те, що наші зенітники вперше у воєнній історії збили літак радіолокаційного дозору або ж AWACS за натівською класифікацією, котрі зазвичай літають за пару сотень кілометрів від лінії боєзіткнення. Треба розуміти і те, що це знання на рівні Священного Грааля, за яким точно будуть буквально полювати що США, що КНР, як майбутні учасники великої війни в Тихому океані, де в обох сторін є літаки радіолокаційного дозору, і явно обидві сторони будуть вибивати в першу чергу саме такі спеціалізовані літаки як "очі" для тактичної авіації. Так, мав місце епізод, коли в 1982 році сирійці наче як підбили ізраїльський літак радіолокаційного дозору E-2 Hawkeye із використанням С-200. Але, по-перше наче як підбили, а по-друге офіційно, у нас С-200 немає на озброєнні ще з початку 2010-х років", пояснив Киричевський.

Якщо говорити про цінність збитого А-50, то тут точно немає сенсу апелювати до "намальованої" вартості в $500 млн, наголосив аналітик.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"Тут цінність варто міряти в кількості наявних "бортів" - загалом лише 9 літаків обох варіантів А-50 та А-50У. Інший аспект цінності А-50 для росіян саме ці спеціалізовані літаки виступають "очами" для рашистських Су-34 та Су-35 для атаки на повітряні та наземні цілі, тобто при спробах атакувати наші літаки та вертольоти, та при використанні КАБів та Х-59 у прифронтовій зоні. Безумовно, росіяни можуть знайти альтернативу тим же А-50, щоб і далі скидати КАБи на лінії фронту", пояснив Киричевський.

Це був уже третій підбитий чи збитий Ил-22 на базі Ил-18 за весь час вторгнення РФ, додав аналітик.

"Перший епізод був у квітні 2022 році, тоді теж відпрацювала наша ППО. І тоді весною позаминулого року це ж був епізод третій за гострою, після удару по рашистським кораблям в Бердянську та потоплення "Москви". Другий епізод коли "вагнерівці" на чолі з Пригожиним під час свого бунту влітку минулого року збили такий "літаючий командний пункт", уточнив Киричевський.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив знищення двох російських літаків увечері 14 січня. За його словами, збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Увечері 14 січня заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки Юрій Мисягін повідомив, що українські військові підбили два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря.