"Очі" для рашистських Су-34 та Су-35" - що відомо про збиті російські літаки

Українські військові збили два російські літаки

Українські військові змогли підбити два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22. Ця втрата є дуже важливою для Росії. Військовий аналітик Іван Киричевський розповів про це в коментарі Gazeta.ua.

"Тут треба розуміти не просто те, що наші зенітники вперше у воєнній історії збили літак радіолокаційного дозору або ж AWACS за натівською класифікацією, котрі зазвичай літають за пару сотень кілометрів від лінії боєзіткнення. Треба розуміти і те, що це знання на рівні Священного Грааля, за яким точно будуть буквально полювати що США, що КНР, як майбутні учасники великої війни в Тихому океані, де в обох сторін є літаки радіолокаційного дозору, і явно обидві сторони будуть вибивати в першу чергу саме такі спеціалізовані літаки як "очі" для тактичної авіації. Так, мав місце епізод, коли в 1982 році сирійці наче як підбили ізраїльський літак радіолокаційного дозору E-2 Hawkeye із використанням С-200. Але, по-перше наче як підбили, а по-друге офіційно, у нас С-200 немає на озброєнні ще з початку 2010-х років", пояснив Киричевський.

За словами аналітика, варто варто оцінювати цінність збитого А-50 не лише за його "намальовану" вартість у 500 млн доларів. Ця цінність полягає в кількості наявних "бортів". Всього існує лише 9 літаків обох варіантів А-50 та А-50У. Ці спеціалізовані літаки виступають "очима" для російських Су-34 та Су-35 під час атак на повітряні та наземні цілі.

"Безумовно, росіяни можуть знайти альтернативу тим же А-50, щоб і далі використовувати КАБи на лініях фронту", пояснив Киричевський.

Це вже третій збитий або підбитий Іл-22 на базі Іл-18 протягом вторгнення РФ.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив, що вечором 14 січня були знищені два російські літаки. За його словами, було збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки Юрій Мисягін також повідомив, що українські військові збили два російські літаки - А-50 ДРЛО та ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря.