Особливості грунтовки для стін

Особливості грунтовки для стін
Особливості грунтовки для стін

Пошкодження шпалер, фарби або штукатурки, як і відвалення плитки, може бути наслідком економії на грунтуванні стін. Процедура нанесення грунтовки не займає багато часу, проте забезпечує більш якісне оздоблення поверхні, а в деяких випадках дозволяє заощадити на фінішному покритті. Але перед тим як обрати конкретний матеріал, необхідно врахувати ряд факторів.

Для чого потрібна грунтовка стін?

Перш за все слід зазначити експлуатаційні переваги використання грунтовок. Будівельні матеріали цієї категорії дозволяють вирішити наступні потреби:

  • покращити адгезивні властивості фінішного покриття;
  • закрити темні ділянки поверхні, які можуть просвічувати крізь світлу фарбу або шпалери;
  • захистити стіни від появи повітряних бульбашок, що особливо актуально при використанні алкідних фарб;
  • покращити стійкість поверхні проти механічних ушкоджень та мікрокліматичних факторів.

Досвідчені спеціалісти також стверджують, що двошарове нанесення грунтового складу дозволяє заощадити до 25% фарби. Якщо ви використовуєте дорогі фінішні матеріали, нанесення якісного шару грунтовки дозволить зменшити витрати на весь процес оздоблення.

Різновиди грунтовок

Ринок будівельних матеріалів дозволяє купити грунтовку для стін з необхідними характеристиками. Залежно від основного компоненту та галузі застосування розрізняють наступні склади:

  1. Алкідні — підходять тільки для дерев’яної основи та металевих конструкцій.
  2. Акрилові — мають універсальні властивості, відносяться до грунтовок глибокого проникнення. Матеріали цієї категорії з однаковим успіхом застосовуються для багатьох видів поверхонь. 
  3. Полівінілацетатні — застосовуються тільки при використанні спеціальних фарб для грунтування бетону, дерева, металу, штукатурки.
  4. Силікатні — рекомендуються для цегляних стін і при нанесенні художньої штукатурки.
  5. Епоксидні — використовується для глибокого просочення поверхонь з металу та бетону. Їхня ключова перевага — захист від корозії та максимальний рівень адгезії.

В усьому різноманітті грунтовку для стін пропонує будівельний магазин Алків. Асортимент компанії дозволяє придбати матеріал як у сухому вигляді, так і повністю готовий до використання.

Як правильно вибрати грунтовку?

При виборі грунтового складу необхідно врахувати декілька факторів. Потрібно взяти до уваги тип оброблюваної основи та різновид декоративного покриття. Особливе значення мають експлуатаційни умови, в яких буде знаходитись стіна після нанесення грунтовки та завершення всього процесу оздоблювальних робіт.

На сайті Alkiv.ua можно купити матеріл з урахування усіх зазначених факторів. Також ви можете обрати оптимальну фасовку. При цьому модельний ряд пропонує склади від найбільш відомих виробників: Knauf, Siltek, Kreisel, Elf.