Пʼять буденних звичок, які "знищують" мозок: ви будете здивовані

Найскладнішим органом тіла є мозок. Він заслуговує особливої турботи.

Коли йдеться про здоров'я мозку, ніщо не замінить правильне харчування, фізичні вправи, достатню кількість сну та зниження рівня стресу, вважає доктор медицини Майк Бол.

Овочі та фрукти, м'ясо, птиця та риба, півтори години аеробних вправ на тиждень, головоломки та кросворди все це допоможе зберегти когнітивні здібності та пам'ять. Але є не лише те, що треба робити, а й те, чого треба уникати.

Недосип

Сон життєво важливий для кожної людини саме у цей час наш мозок відновлюється.

"Старим людям, як правило, потрібно трохи менше сну, ніж молодим сім-вісім годин замість семи-дев'яти", пояснює доктор Бол.

Якщо ти постійно недосипатимеш, то станеш забудькуватою і дратівливою. Намагайся дотримуватися графіку сну і не дрімати вдень, відмовся ввечорі від кави і провітрюй спальню за все це мозок скаже тобі спасибі.

Замкнутість

Можливо, ти про це не знала, але підтримка соціальних зв'язків дуже важлива для здоров'я твого мозку.

"Ви можете вибрати будь-який спосіб спілкуватися наприклад, гуляти з другом або розмовляти по телефону з членами сім'ї", пояснює доктор Бол.

Спілкування не просто допомагає розвіятися: як показують дослідження, розширення кола друзів та участь у групових заходах підтримують гостроту розуму та покращує когнітивні функції.

Регулярне вживання алкоголю

Одна з найшкідливіших звичок для твого мозку вживання занадто великої кількості спиртного: воно значно ускладнює роботу ділянок мозку, які відповідають за пам'ять, рівновагу та мовлення, що, зокрема, підвищує ризик травмування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спочатку мороз вражає руки, ноги, ніс та вуха: коли настає смерть від холоду

Сидячий образ життя

"Якщо ви проводите багато часу сидячи, постарайтеся знайти способи додати більше активності у своє повсякденне життя. Наприклад, займіться домашніми справами або прогуляйтеся під час обідньої перерви", радить лікар Бол.

Ігнорування стресу

"Стрес може змінити структуру мозку, вбити нові клітини та збільшити ризик психічних захворювань. Ось чому дуже важливо приймати всі ліки, а також обговорювати з лікарем будь-які проблеми з психічним здоров'ям", пояснює доктор Бол.

Якщо ведете малорухливий спосіб життя, згадайте, коли востаннє вставали і гуляли. Науковці зробили висновок, що сидячий спосіб понад 10 годин на день пов'язаний із вищим ризиком деменції.

Дослідження 2023 року, опубліковане в JAMA, припускає потенційний зв'язок між сидячим життям і здоров'ям, і це пов'язано зі здоров'ям мозку в міру старіння.