Пʼять буденних звичок, які "знищують" мозок: ви будете здивовані

Найскладнішим органом тіла є мозок. Варто особливо дбати про його здоров'я.

Доктор медицини Майк Бол стверджує, що найважливіші для здоров'я мозку чинники це правильне харчування, фізична активність, достатній сон та зниження рівня стресу.

Слід регулярно споживати овочі та фрукти, м'ясо, птицю та рибу. Також важливо проводити півтори години аеробних вправ на тиждень та займатися головоломками та кросвордами. Усе це сприяє збереженню когнітивних здібностей та пам'яті. Проте, не менш важливо уникати "поганих" звичок.

Один з найважливіших чинників, що може шкодити здоров'ю мозку - це недосипання. Сон має життєво важливе значення, оскільки в цей час мозок відновлюється. За словами доктора Бола, старшим людям потрібно трохи менш сну, ніж молодим - близько семи-восьми годин замість семи-дев'яти. Якщо постійно недосипати, то можна стати забудькуватою і дратівливою.

Інший важливий чинник - це замкнутість. Спілкування є важливим фактором для здоров'я мозку. Частіше спілкуйтеся з друзями, членами сім'ї тощо. Відповідно до досліджень, розширення соціальних зв'язків покращує когнітивні функції та гостроту розуму.

Регулярне вживання великої кількості алкоголю також шкодить мозку. Це ускладнює роботу ділянок мозку, які відповідають за пам'ять, рівновагу та мовлення.

Сидячий спосіб життя є ще одним негативним чинником для мозку. Рекомендується здійснювати більше фізичної активності і додавати руху у повсякденне життя. Наприклад, робити домашні роботи або прогулюватися під час обідньої перерви.

Стрес також негативно впливає на мозок. Важливо приймати всі ліки та обговорювати будь-які проблеми з психічним здоров'ям з лікарем.

Не забувайте, що малорухливий спосіб життя пов'язаний із збільшеним ризиком деменції. Недавнє дослідження, що було опубліковане в JAMA, установило можливий зв'язок між сидячим способом життя та здоров'ям мозку зі старінням.