Повернення Трампа до влади може змінити курс США щодо членства України в НАТО, — FT

Трамп возвращается к власти
Трамп возвращается к власти

Одним із питань, які активно обговорюються останніми тижнями, є питання майбутнього України в нейтральному статусі. Тобто без членства в НАТО.

Як повідомляє Гідеон Рахман, провідний міжнародний оглядач Financial Times, цей варіант набуває особливої ​​ваги в контексті можливих змін у політиці США, особливо у разі повернення Дональда Трампа до влади.

Рахман зазначає, що багато спекуляцій щодо можливої ​​"зради" США зосереджені на припиненні постачання зброї та визнання анексії частини української території Росією. Проте питання нейтралітету України стає дедалі актуальнішим.

Джей Ді Венс, потенційний кандидат на посаду віце-президента від республіканців, висловився за нейтральну Україну.

"Нейтралітет - це, очевидно, те, що вони [росіяни] вважають для себе екзистенційно важливим", - сказав він в інтерв'ю New York Times.

Джеймс Девід Венс

Адміністрація Байдена рішуче заперечує ідею нейтралітету України.

"Зрозуміло, що Росія зараз хоче нейтральну Україну, яка не може належним чином захистити себе. Він все ще хоче підкорити Україну. І ми не дозволимо цьому статися", - заявив Джейк Салліван, радник національної безпеки США.

Джейк Салліван

Україна, зі свого боку, наполягає на повному відновленні територіальної цілісності, включаючи Крим, і прагне вступу до НАТО. США та європейські союзники обіцяють підтримувати Україну "стільки, скільки треба".

"Найбільшою перешкодою на шляху до миру є не глибоке небажання України йти на територіальні поступки — хоча вона реальна. Це той факт, що Росія все одно вимагатиме врегулювання, яке передбачає підкорення 80% території України, яку вона не контролює", - вважає Рахман.

У Вашингтоні також розглядають "ізраїльський варіант" – розвиток України через західну військову допомогу для самостійного стримування російської агресії, без формальних договірних зобов'язань.

"Путін, схоже, вичікує на події в Америці. Адміністрація Байдена не погодиться на нейтральність України. Але адміністрація Трампа-Венса може. Поки результати виборів у США залишаються під сумнівом, Путін має всі стимули продовжувати війну", - зазначив Рахман.

Раніше видання The Hill припустило, як Україна може захиститися від Росії поза НАТО.

Читайте также