Пріоритет для посольства: Маркарова розповіла про ситуацію з виділенням США допомоги Україні

Україна продовжує отримувати військову допомогу від Сполучених Штатів Америки.

Однак, потрібно більше зброї, тому Конгресу терміново необхідно ухвалити нові законопроєкти. Це станеться швидше, ніж Києву передадуть конфісковані активи РФ. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповіла посол України у США Оксана Маркарова.

Нині, за її словами, пріоритетом для українського посольства є погодження Конгресом пакета на $61 млрд.

"Насправді, департамент оборони США й особисто міністр Остін, роблять дуже багато для того, щоб в будь-якій ситуації, максимально нам допомагати. Деякі підрозділи дуже активно виділяють із власних запасів. Однак, ми теж повинні розуміти, що чим швидше буде ухвалено цей законопроєкт, тим менше нам буде треба просити звичайних службовців тут, проявляти героїзм. Вони теж повинні діяти абсолютно в межах своїх правил", - сказала Маркарова.

Нині Україна продовжує отримувати допомогу від США із попередніх закупівель.

"Дуже багато виділень які були влітку, особливо які закуповувались по програмі USAI, - пам'ятаєте були великі пакети по 3 млрд доларів, по 2 млрд доларів - це все були закупівлі. Тому постачання тривають. І якщо ми не бачимо нових виділень, постачання насправді йдуть, зниження немає. Чи означає це що нам достатньо зброї? - ні", - зазначила посол.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

За її совами, нині Україні потрібно більше зброї, для цього терміново потрібні нові законопроєкти й повноваження для виділення з власних запасів і також нові закупівлі.

Відповідаючи на запитання чи дійсно можуть російські активи стати альтернативним джерелом фінансування для Києва, Маркарова зауважила, що це частина єдиного процесу. Арешт російських активів не варто розглядати окремо від додаткової допомоги, доля якої нині залежить від американських законодавців.

"Ми всі працюємо над планом "А". І план "А" включає як отримання додаткової допомоги, так і конфіскацію. Конфіскація російських активів це не план "Б". Ми над цим працюємо ще з минулого року. Це не "або-або". Тобто, ми працюємо і над конфіскацією суверенних активів і над конфіскацією приватних активів, як в Україні та і в США", - зазначила Маркарова.

Вона вважає, що Конгрес погодить новий пакет допомоги Києву швидше ніж буде погоджена процедура передачі активів РФ. Тому російські активи навряд чи можна вважати альтернативним способом фінансування, якщо Конгрес і надалі затягуватиме погодження пакета на $61 млрд.

За словами Маркарової, передача російських активів Україні, навіть якщо рішення буде ухвалено швидко, буде "справою місяців".

"Це рішення вимагає участі дуже великої кількості країн", - сказала вона.

Маркарова додала, що хоча частина активів, яка є у США, не найбільша, дуже важливо, яку позицію займуть саме Сполучені Штати.

Посол сподівається, що одразу після ухвалення пакета допомоги Україні, Ізраїлю та розв'язання бюджетних питань, які є першочерговими для уряду США, Конгрес приступить до законопроєктів про конфіскацію російських активів.

Сполучені Штати Америки надали Україні останній пакет військової допомоги, на який було передбачене фінансування. Виділені кошти вже закінчилися. Про це на брифінгу повідомив координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

За його словами, допомога США Україні в її війні проти Росії припинилася, тому що у Вашингтоні тривають переговори щодо пакета допомоги, який може бути пов'язаний з переглядом заходів безпеки на кордоні.