Рада ухвалила рішення про запровадження військового збору 5%: чи стягуватиметься заднім числом

Воинский сбор как задним числом
Воинский сбор как задним числом

Верховна Рада України ухвалила закон про підвищення військового збору, але прибрала норму щодо його запровадження заднім числом. Це стало відомо після того, як депутати відхилили виправлення №988 під час голосування згідно із законом №3939-IX щодо особливостей оподаткування в умовах військового стану.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Згідно з новим законом, ставка військового збору зросте з 1,5% до 5%. Однак, на відміну від початкового варіанту, що передбачав запровадження цього підвищення з 1 жовтня, тепер збір буде підвищено з моменту набрання чинності законом. Це означає, що більшість платників податків не застосовуватиметься принцип " заднього числа " .

Перший заступник голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснив, що відхилення правки №988 призвело до виникнення низки практичних питань щодо реалізації закону. Зокрема, був прийнято положення про алгоритм дій для податкових агентів під час переходу до нової ставки військового збору в середині місяця.

Голова комітету Данило Гетьманцев розкритикував рішення депутатів відхилити це виправлення. За його словами, вона містила низку важливих норм, які мали пом'якшити наслідки підвищення військового збору для платників податків. Серед них – можливість зарахування військового збору при розрахунку мінімального податкового зобов'язання для платників єдиного податку, звільнення е-резидентів від сплати збору, пільги для фізичних осіб-підприємців під час перебування на лікарняному або у відпустці.

Також не було прийнято норм про відстрочку сплати збору за перший місяць дії закону та про заборону штрафів за несплату збору за жовтень. Крім того, було скасовано можливість незастосування ставки 5% до доходів, що підлягають річному декларуванню за підсумками 2024 року.

Незважаючи на ці зміни, для платників податків на спрощеній системі оподаткування сплата підвищеного військового збору все ж таки вводиться з 1 жовтня. Гетьманцев висловив думку, що ці зміни можуть створити складнощі для платників податків і запропонував їм "подякувати опозиції" за відхилення комітетського виправлення.

Нагадаємо, раніше українців попереджали, що їм уріжуть зарплати за жовтень через нові податки.

Читайте также