Рафінована чи сиродавлена: вас здивує відповідь, яка олія корисніша

Кожна олія відрізняється за своїми якостями. Нерідко можна побачити в продажу як рафіновану, так і не рафіновану олію.

Багато визначають свій вибір рослинної олії за смаковими характеристиками. Однак є і загальновизнані характеристики, які необхідно враховувати, пише glavred.

При виборі рослинної олії варто враховувати одну особливість. Нерафінована олія проходить лише механічну фільтрацію. У свою чергу рафінована рослинна олія вважається більш очищеним продуктом.

Це також є причиною того, що рафінована олія не виділяє шкідливих канцерогенів. Крім того, під час використання її при обсмажуванні на сковороді рафінована олія не буде диміти і пінитися.

Що корисніше рафінована або нерафінована олія

Незважаючи на те, що кулінари не рекомендують обсмажувати продукти на нерафінованій олії, в ній містяться корисні мікроелементи. У нерафінованій соняшниковій олії зберігається максимальна кількість корисних речовин:

жиророзчинні вітаміни А (корисні для зору);

вітаміни D (забезпечує засвоєння кальцію);

вітаміни Е (антиоксиданти);

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

вітаміни K (для згортання крові);

вітаміни F (знижує "шкідливий" холестерин);

омега-6 жирні кислоти.

Чи можна готувати на нерафінованій олії

Кулінари попереджають про те, що нерафінована олія годиться тільки для заправки салатів. Адже така олія не витримує нагрівання більше 107 °C. Цим вигідно відрізняється рафінована олія, якій зберігає стійкість при нагріванні до 227 °C. Однак кращим варіантом є дезодорована олія, адже її кінцева точка при нагріванні ще вище 232 °C.

У чому шкода рафінованої олії

Незважаючи на очевидні плюси використання рафінованої олії, дієтологи запевняють, що є певні ризики. Наприклад, при її постійному вживанні існують ризики накопичення трансжирів і канцерогенів в клітинах організму. Це може спровокувати розвиток небезпечних хвороб від гормональних і серцево-судинних, до атеросклерозу.

Рослинна олія давно оселилась на поличках наших кухонь. Проте не всім достеменно відомо, як правильно застосовувати таке харчове масло.

Дієтологиня Анна Корнейчук розповіла, яку олію обрати соняшникову, оливкову і лляну, чим багата кожна з них та як використовувати їх у кулінарії.