Сучасні дискові борони: як вибрати настільки важливий агрегат?

Сучасні дискові борони: як вибрати настільки важливий агрегат?
Сучасні дискові борони: як вибрати настільки важливий агрегат?

Сучасна сільськогосподарська сфера вже давно перестала бути простотою, що тримається на живій силі. Сьогодні заробити на цьому може той, хто вміє обробляти ґрунт та збирати врожай за допомогою різних машин. Для прикладу, буквально щороку фермери планують купить дискову борону, без якої якісно обробити ґрунт практично неможливо.

Така маленька деталь використовується для подрібнення та рівномірного розподілення рослинних залишків, розпушування ґрунту, підготовки його до посіву, а також для лущення стерні (поверхнева обробка ґрунту після збирання врожаю, яка є обовʼязковою).

Навіщо потрібні якісні борони?

Дискові борони (лущильники) необхідні в першу чергу для того, щоб забезпечити якість ґрунту впродовж всього року. Від якості ґрунту залежить урожай та його вартість, а значить, заробіток.

Крім того, так звані лущильники мають інші функції:

  1. Дискові борони ефективно подрібнюють залишки рослин, як солома, кукурудзяні стебла та соняшник.
  2. Вони допомагають покращити структуру ґрунту. 
  3. Борони використовуються для первинної обробки ґрунту перед посівом, створюючи оптимальні умови для сходів.

Після збирання врожаю борони проводять поверхневу обробку, що сприяє розподіленню рослинних залишків та це запобігає розвитку бур'янів.

Вибираємо якісні лущильники

pastedGraphic.png

Спочатку варто розуміти, як багато моделей можна знайти на сучасному ринку. Хорошим прикладом може стати каталог на https://general-machines.ua/categories/lehka-dyskova-borona-general/, де представлені найякісніші варіанти за доступними цінами. Що стосується додаткових критеріїв вибору, слід звернути увагу на:

  1. Тип ґрунту та умови експлуатації. Легкі та середні ґрунти: для таких ґрунтів можна використовувати легкі та середні дискові борони з меншою вагою та діаметром дисків. Важкі та кам'янисті ґрунти: тут знадобляться важчі борони з великими дисками, які здатні ефективно обробляти такий ґрунт.
  2. Робочу ширину захвату. Якщо потрібно обробити невеликі ділянки, підійде борона із меншою шириною захвату (до 2-3 метрів). Для великих полів краще вибирати борони із шириною захвату від 4 м і більше, щоб обробляти ґрунт швидше.
  3. Діаметри дисків. Маленькі диски (до 450 мм) підходять для легкої обробки ґрунту та лущення стерні. Великі диски (від 450 мм) використовуються для глибокої обробки ґрунту, особливо на важких ґрунтах.

Можна звернути увагу на вагу борони, а також розташування дисків, тип з'єднання з трактором і додаткові функції.