Три природні заповідники, які необхідно відвідати усією сім'єю

Зараз важливо подорожувати Україною, щоб побачити усю її красу і величність.

Якщо звикли їхати до моря чи в гори, то варто ще й відвідати природні заповідники.

Під час війни є можливість побачити лише три.

Ґорґани

Це один з найгарніших в Україні заповідників. Розташований у високогірній частині Довбушанського масиву серед Карпатських вершин. Славиться буковими пралісами. Захоплює дивовижними краєвидами і пішохідними доріжками, що ведуть до скель Довбушанка та Ведмежик.

Ця територія входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. В цьому регіоні вдалося зберегти первозданну природу. Такою вона була тут сто, двісті чи навіть більше років тому.

Дістатися до Ґорґан нелегко. Тут багато стрімко спадаючих схилів та видовжених хребтів. До поїздки треба готуватись. Хоча зараз вже є багато гідів, які проведуть вас місцевими стежинами та покажуть красу заповідника.

Милуються тут не лише горами. На території цієї зони беруть початок близько 30 стрімких річок. А тамтешні ліси це взагалі родзинка.

Розточчя

Ще один гірський заповідник на заході України. Він дивує туристів великою кількістю форм рельєфу. Тут побачите гострі скелі, річки, ставки, полонини. На території заповідника зустрінете лисиць, горностаїв, оленів, змієїдів, жовтоголових корольків та чорних лелек. А якщо вирішете дійти до найпопулярнішої тамтешньої локації гори Гострий горб, то зможете оцінити місцеві пейзажі.

Від Розточчя, як і від Ґорґан, беруть початок десятки струмків та річок, що впадають у Буг, Дністер та Чорне море.

Заповідник знаходиться на території одразу трьох регіонів Карпат, Поділля та Полісся.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Рекомендуємо відправлятися до Розточчя рано вранці, аби за день встигнути обійти хоча б маленьку частину цієї прекрасної зони. Завчасно домовтесь з гідом. З ним подорож стане значно цікавішою.

Медобори

Якщо плануєте відпочивати на Тернопільщині, то обов'язково відвідайте унікальну заповідну зону Медобори. Назва цієї території пішла від медоносних рослин, які заповнюють долину. Якщо боїтесь бджіл, то будьте обережними. Влітку їх тут дуже багато.

Медобори мальовнича локація. Тут - залишки давнього бар'єрного рифу. За даними геологів, його вік близько 25 мільйонів років. На цій території у Х-ХІІІ століттях розміщувався один з останніх осередків язичництва у Київській Русі збручський культовий центр. Про це свідчать археологічні знахідки. Та й природних об'єктів тут чимало. Чого варті лише озера, які навіть взимку не покриваються льодом.

Приїздять у Медобори ше й заради оздоровлення. На березі річки Збруч розташоване джерело "Гліцеринова вода". Славиться своїми цілющими властивостями.

На волинських Шацьких озерах розпочався курортний сезон. Туди з'їжджаються на відпочинок з усієї України. Розкажемо про найпопулярніші озера довкола селища Шацьк. Як до них доїхати, де зупинитися та у скільки обійдеться такий відпочинок.

Другий рік поспіль доступ до моря українцям закритий не лише через воєнні дії, а й через масштабну екологічну катастрофу, яка сталася після підриву росіянами Каховської ГЕС. Тому українці шукають інші варіанти, де провести відпустку чи вихідні.