Туск розповів про позицію свого уряду щодо України

Польська партія "Право і Справедливість" в попередньому уряді Матеуша Моравецького "намагалася грати на антиукраїнських нотах" в останні місяці виборчої кампанії.

Водночас нині у Польщі "є два виміри відносин із Україною". Про це в інтерв'ю TVN24 заявив новий прем'єр-міністр Дональд Туск.

Він наголосив, що "в житті не дозволить", щоб хтось у його уряді хотів будувати свою позицію на антиукраїнських настроях.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"Тому що, коли йдеться про війну і нашу прихильність, як і всього західного світу, до України в її протистоянні з Росією, тут не може бути жодних сумнівів. Україна у війні з Росією потребує допомоги від нас і всього світу. Тому що насправді, поки Україна воює з Росією, ми у відносній безпеці", - сказав Туск.

За його словами, в будь-якій ситуації завданням Польщі буде "протистояти зневірі, коли йдеться про допомогу Україні". Для цього він інтенсивно працює з європейськими партнерами.

Туск також зауважив, що Росія перевела свою економіку на "військові рейки", тому війна може тривати довго.

"Європа повинна відповісти на цей виклик і інвестувати більше грошей, щоб купувати зброю і підвищувати обороноздатність Європи. Ми не можемо вдавати, що нічого не відбувається. У такому питанні, як озброєння і підтримка України у війні, не може бути жодних вагань. Для мене це незаперечний факт", додав польський прем'єр.

Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск наприкінці грудня заявив про плани відвідати Україну. Серед іншого він планує обговорити у Києві питання блокади кордону.

Він додав, що не бачить причин псувати українсько-польські відносини. За словами польського прем'єра, він "проситиме водіїв не блокувати переїзд лише через війну".