У Чехії відповіли, що буде з біженцями з України після березня 2025 року

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан обговорив із біженцями з України питання, пов'язані з їх подальшим перебуванням у країні після закінчення терміну дії тимчасового захисту у березні 2025 року.

Як повідомляє proukrainu.blesk.cz, сталося це під час відкритих дебатів у Празі.

Наразі в Чехії продовжується онлайн-реєстрація українців для продовження цього статусу до максимального терміну, передбаченого директивами Євросоюзу. Однак біженців турбує, чи зможуть вони залишитися в Чехії після цього періоду, особливо якщо успішно інтегруються у суспільство.

"Зрозуміло, однією з умов буде те, про що ви питаєте – це економічна самодостатність, наявність роботи, незалежність від нашої системи допомоги. Такі люди, звичайно, матимуть певний тип права на довгострокове перебування", - запевнив Ракушан.

Міністр додав, що якщо військові дії в Україні продовжаться, то певні форми тимчасового притулку діятимуть у Чехії та після березня 2025 року. А бажающим залишитися в цій країні надовго надаватиметься можливість перейти на інший правовий режим перебування.

Водночас Ракушан уточнив, що остаточні рішення залежать від загальних висновків ЄС щодо цієї проблеми. Уряд також має намір обговорити ці питання з опозицією, щоб забезпечити стабільну правову основу для подальшого знаходження біженців з України.

Раніше дослідження показало, як українські біженці облаштувались у Чехії.