У ЄС запропонували обійти вето Угорщини щодо допомоги України: 2 країни проти

Вето Венгрии - препятствие для помощи Украине
Вето Венгрии - препятствие для помощи Украине

Франція та Німеччина висловлюють занепокоєння щодо пропозиції дипломатичного відомства Європейського Союзу, спрямованої на обхід угорського вето, яке блокує понад 6 мільярдів євро допомоги Україні.

Європейська служба зовнішніх справ запропонувала можливість добровільних внесків країн-членів до Європейського фонду миру (EPF), який використовується для фінансування військового обладнання. Це дозволило б майбутнім коштам надходити на основі згоди донорів, а не одностайної підтримки, повідомляє Bloomberg.

Проте деякі країни-члени, включаючи Францію та Німеччину, висловили занепокоєння щодо створення прецеденту, який може загрожувати майбутньому EPF як інструменту зовнішньої політики. Наразі EPF базується на обов'язкових внесках відповідно до економічної ваги кожної країни-члена та вимагає одностайності для виділення коштів.

У деяких країнах добровільні внески можуть потребувати схвалення національними парламентами, що додає додатковий рівень складності. Уряди Франції та Німеччини відмовилися надати офіційний коментар.

Понад рік Угорщина накладає вето на виплати для України, що спонукало країни-члени шукати альтернативні рішення. Неясно, наскільки широкою буде підтримка плану добровільних внесків, оскільки такий крок може потребувати одностайного схвалення всіх 27 країн-членів.

Прем'єр-міністр Віктор Орбан заблокував кілька спроб ЄС допомогти Україні у протистоянні російському вторгненню, яке наближається до свого третього року.

Угорський лідер, який підтримує зв'язки з Кремлем, був різко розкритикований лідерами ЄС за візит до президента Володимира Путіна в Москву в липні, одразу після того, як очолив ротаційне президентство в блоці.

Віктор Орбан

Питання допомоги Україні обговорювалося командами французького президента Еммануеля Макрона та Орбана під час вечері в Єлисейському палаці у вівторок. Під час офіційної вечері два лідери торкнулися питань поглиблення співпраці в енергетичній та оборонній сферах.

Непоступливість Угорщини щодо фінансування України вже спонукала дипломатів обговорювати, як захистити допомогу від вето.

EPF вже схвалив сім пакетів на загальну суму 3,5 мільярда євро з початку повномасштабного вторгнення Росії, а також 2 мільярди євро на постачання боєприпасів.

Читайте также