У Польщі «недорахувалися» українських школярів: що відбувається

Украинские школьники в Польше
Украинские школьники в Польше

У новому навчальному році до польських шкіл надійшло значно менше українських учнів, ніж очікувалося. За даними Міністерства освіти Польщі, близько 40 тисяч нових учнів з України записалися до польських шкіл, хоча прогнозувалося вдвічі більше - близько 80 тисяч.

Як пише «Хвиля», про це повідомляє портал для українців у Польщі «Наш вибір».

Петро Острембський, представник Міністерства освіти, зазначив, що ці 40 тисяч учнів розподілено по всіх 16 воєводствах Польщі, і їхня кількість у кожному регіоні відносно невелика. Це дозволяє школам приймати українських учнів без особливих проблем.

Експерти висувають дві версії, які пояснюють таку розбіжність між очікуваннями та реальністю. Енджей Вітковський, спеціаліст з питань освіти з Центру громадянської освіти, припускає, що або дітей з України в Польщі значно менше, ніж вважалося раніше, або частина дітей, які перебувають у Польщі, не приєдналася до польської системи освіти, незважаючи на введений шкільний обов'язок.

Школа в Польше

Варто зазначити, що деякі українські батьки стикаються із труднощами при спробі записати дітей до польських шкіл. У соціальних мережах обговорюються випадки, коли в школах не вистачає місць чи українським дітям пропонують навчатися в класах, які на два роки молодші за їх вік.

Раніше дані вказували, що у польських навчальних закладах навчалося загалом 178 365 українців. З них 147 755 учнів відвідували початкові та середні школи, а 30 610 дітей ходили до дитячих садків та центрів дошкільної підготовки.

Українці у Польщі / Фото: unsplash.com

Влітку у Польщі набули чинності зміни до спеціального закону про допомогу українцям, згідно з якими всі діти з тимчасовим захистом зобов'язані відвідувати польські школи. Раніше батьки могли обирати дистанційне навчання в українській системі освіти, але наразі це не звільняє від обов'язку відвідувати школу в Польщі.

За невиконання цієї вимоги батьки можуть втратити польські «дитячі» виплати (близько 8000 гривень щомісяця) і штрафи до 50 тисяч злотих або близько 500 тисяч гривень. Виняток із цього правила зроблено лише для учнів випускних класів, які мають складати Національний мультипредметний тест (НМТ) в Україні.

Читайте также