У Словаччині люди вийшли на протести проти рішень прем'єра Фіцо

У Словаччині тисячі людей вийшли на мітинги.

Вони протестують проти планів нового уряду прем'єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до кримінального кодексу країни, повідомляє Associated Press.

Мітинги відбуваються у великих містах. Люди скандують гасла "Мафія, мафія" та "Досить з нас Фіцо".

У столиці Братиславі на центральну площу вийшли близько 20 тис. протестувальників. Після першого антиурядового протесту 7 грудня у Братиславі демонстрації почалися у 19 словацьких містах.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Коаліційний уряд трьох партій запропонував скасувати спеціальну прокуратуру, яка займається хабарництвом, організованою злочинністю та екстремізмом. Закон передбачає, що такі справи мають розслідувати прокурори обласних управлінь. Вони 20 років не займалися такими злочинами.

Ухвалений урядом Фіцо законопроєкт, потребує схвалення парламенту та президента. Але трипартійна коаліція має більшість, щоб подолати очікуване вето президентки Зузани Чапутової.

Чапутова готова використати конституційний виклик законодавству. Але незрозуміло, як Конституційний суд зможе винести рішення.

Популістська партія на чолі з колишнім прем'єром Словаччини Робертом Фіцо отримала 23% голосів на парламентських виборах, обійшовши центристську "Прогресивну Словаччину" з 18%.

Ще під час минулого прем'єрства Фіцо займав виразно проросійську позицію, закликав до зняття санкцій проти РФ, запроваджених за окупацію Криму.

Колишній прем'єр Словаччини Фіцо, партія якого "Курс - нова демократія" перемогла на парламентських виборах, знову виступив за роботу над мирним врегулюванням в Україні. Він заявив, що наполягатиме на "якнайшвидших мирних переговорах".