Українцям пояснили, чи можуть вручити повістку за кордоном

У Міністерстві оборони України роз'яснили, чи працюватимуть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за кордоном.

В ефірі "Радіо Свобода" спікер оборонного відомства Дмитро Лазуткін розповів, як уточнюватимуть свої дані чоловіки, які перебувають за кордоном.

"ТЦК за кордоном не працюватимуть. Міноборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (вручення повісток за кордоном — ред.) виглядає досить нереальним", — сказав він.

Лазуткін також зазначив, що після набуття чинності новим мобілізаційним законом, 18 травня, чоловіки в Україні та за кордоном віком від 18 до 60 років повинні будуть оновити свої військово-облікові дані. На це буде відведено 60 днів. Крім того, уточнення даних військовозобов'язані зможуть здійснити через електронний кабінет.

Представник Міноборони уточнив, що тим чоловікам, які перебувають за кордоном, спеціально їхати для цього в Україну не потрібно – уточнити дані вони зможуть у консульських установах та через е-кабінет.

Він додав, що зараз ведеться робота над запуском електронного кабінету військовозобов'язаних. Очікується, що він почне працювати в червні. Зазначимо, що раніше в Міноборони роз'яснили, як працюватиме електронний кабінет військовозобов'язаних.

За словами Лазуткіна, що е-кабінет дозволить якісніше вести облік військовозобов'язаних, а от проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) дистанційно не передбачено.

Раніше  МЗС України роз'яснило нові обмеження на надання консульських послуг через закон про мобілізацію.