Умланд оцінив шанси України отримати німецькі ракети Taurus

Умланд оцінив шанси України отримати німецькі ракети Taurus

Німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд заявив про те, що витік із Бундесверу і виділення ракет Taurus Україні не пов’язані.

Федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц висловлювався проти ще до цього скандалу, сказав експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ.

"Він так однозначно висловлювався проти цього, що я поки що не бачу, як він може відійти від цих ранніх заяв, що Німеччина не постачатиме саме цю систему", — сказав він.

Але зараз, за словами Умланда, у громадській думці в Німеччині склалася суперечлива ситуація.

"Більшість німців виступають за військову підтримку України, зокрема важкою зброєю. Навіть електорат партії Шольца — Соціал-демократичної, теж підтримує постачання зброї. Але щодо саме ракет Taurus, у Німеччині чомусь склалася громадська думка більшості, що це не варто робити, що це нібито втягне Німеччину у війну, що це буде початок Третьої світової війни. Тому Шольц тут просто відображає громадську думку більшості", — каже політолог.

Щодо заяви міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок про те, що потрібно передавати Taurus Україні, то, як пояснив німецький аналітик, вона не так однозначно висловлювалася.

"Вона — частина уряду, вона не може так відкрито суперечити канцлеру. Але вона говорить про те, що потрібно це обміркувати, і обміркувати всі варіанти. І серед вільних демократів — це третя урядова партія, є багато парламентаріїв, впливових, які за те, щоб постачати цю ракету. Але я боюся, що в найближчому майбутньому не буде позитивного рішення. Тому що Шольц зараз пішов досить далеко щодо цього питання, і він не може просто повернути на 180 градусів у зворотний бік. Тому це зараз тупикова ситуація і поки що, напевно, не варто розраховувати на ці ракети", — підсумував Андреас Умланд.

Читайте также: