Вбивство лідера ХАМАС Ханія в Ірані: у NYT розкрили деталі

Убийство лидера ХАМАС Хании в Иране
Убийство лидера ХАМАС Хании в Иране

Згідно з розслідуванням The New York Times, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий в результаті вибуху бомби, таємно пронесеної в гостьовий будинок у Тегерані, де він зупинявся.

Вибуховий пристрій був захований приблизно два місяці тому в гостьовому будинку, який керується та охороняється Корпусом вартових ісламської революції. Він був дистанційно активований, коли підтвердилося, що Ханія перебуває у своїй кімнаті. Вибух також убив його охоронця.

Ханія прибув до Тегерана на інавгурацію нового президента Ірану. Він неодноразово зупинявся в цьому гостьовому будинку під час візитів до Ірану. Вибух струсонув будівлю, розбив вікна та призвів до часткового обвалення зовнішньої стіни.

Іранські офіційні особи та ХАМАС звинуватили в убивстві Ізраїль. Це підтверджують і кілька американських чиновників. Убивство загрожує викликати нову хвилю насильства на Близькому Сході та зірвати переговори про припинення війни в Секторі Гази.

Ізраїль офіційно не визнав відповідальність за вбивство, але ізраїльські розвідники проінформували США та інші західні уряди про деталі операції відразу після її проведення.

Планування вбивства зайняло місяці і вимагало ретельного спостереження за комплексом. Рішення провести операцію за межами Катару, де живе політичне керівництво ХАМАС, було прийнято навмисно.

Вибух стався близько 2 години ночі за місцевим часом. Медична бригада, яка прибула на місце події, констатувала смерть Ханії та його охоронця. Лідер "Ісламського джихаду" Зіяд ан-Нахала, який перебував у сусідній кімнаті, не постраждав, що вказує на точність планування.

Про те, що сталося, негайно доповіли верховному лідеру Ірану аятолі Алі Хаменеї, який скликав екстрене засідання Вищої ради національної безпеки і віддав наказ завдати удару у відповідь по Ізраїлю.

Убивство Ханії сталося на тлі підвищених заходів безпеки в Тегерані у зв'язку з інавгурацією нового президента Ірану Масуда Пезешкяна. Напередодні Ханія був присутній на церемонії і виглядав життєрадісним.

Ізраїльські операції з усунення за межами країни зазвичай проводяться Моссадом. Голова Моссаду Давід Барнеа в січні заявив, що його служба "зобов'язана" полювати на лідерів ХАМАС, де б вони не перебували.

Читайте также