Вчені проаналізували, чи стане членство України причиною війни між НАТО та РФ

Мнение экспертов о военном конфликте Украины
Мнение экспертов о военном конфликте Украины

Провідні вчені з університетів по всьому світу виступили з відкритим листом, у якому рішуче закликають до ухвалення України до НАТО. Цей заклик набуває особливої ​​актуальності на тлі нещодавнього жорстокого ракетного удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, який окупанти здійснили напередодні 75-річчя саміту НАТО.

Лист опублікований у виданні The Guardian.

У своєму зверненні вчені, які мають українське походження, критикують рішення останнього саміту НАТО відкласти потенційне членство України. Вони зазначають, що аргумент про "занепокоєння Росії розширенням НАТО" як причину агресії проти України є необґрунтованим. Вони привітають вступ до Альянсу Фінляндії та Швеції у 2022 році. Тобто тут йдеться не про розширення НАТО.

Швеция, Финляндия, НАТО Sweden Finland NATO

"Дії Росії демонструють явний намір знищити Україну як націю, а не подбати про власну безпеку", - стверджують підписанти листа.

Вчені переконані, що лише існування сильного військового альянсу може стримати відроджений російський імперіалістичний мілітаризм. Вони застерігають, що жертвування Україною, щоб уникнути війни між НАТО і Росією, лише збільшить ймовірність такого конфлікту в майбутньому, оскільки це може підірвати довіру до гарантій безпеки НАТО.

"Припускати, що задоволення вимог Росії дозволить війну або якось її деескалацію, наївно. Безкарність військових злочинів Росії в Сирії, Грузії та Україні лише підбадьорила Кремль. Питання російської ескалації, таким чином, не "якщо", а "як далеко?" Наскільки далеко може зайти його ескалація, перш ніж демократії зберуть політичний хребет, щоби зупинити його?", - пишуть вчені.

Володимир Путін

Автори листа зазначають, що запрошення України до НАТО стало б остаточним кроком у відході від політики умиротворення агресора. Крім того, це дало б змогу повернути світ у верховенство міжнародного права та захисту прав людини. На їхню думку, розширення гарантій безпеки для України не лише захистить українську державу, а й затвердить НАТО та західні демократії як ефективних політичних агентів на світовій арені.

Слід зазначити, що на нещодавньому саміті НАТО у Вашингтоні, хоча Україна і не отримала прямого запрошення до членства, було підтверджено "незворотність шляху України до НАТО". Крім того, президент США Джо Байден ініціював підписання Українського безпекового компакту, який об'єднав країни, які уклали з Україною довгострокові договори безпеки.

Читайте также