Виверження вулкана в Ісландії: лава сягнула міста і нищить будинки

В Ісландії на півострові Рейк'янес почалося виверження вулкана. Упродовж останніх тижнів влада намагалася побудувати кам'яні бар'єри, щоб запобігти потраплянню лави до Гріндавіка, але виверження, схоже, пробило захисні споруди. Жителів міста заздалегідь евакуювали.

З початку нового виверження на півострові Рейк'янес лава знищила три житлових будинки на околиці міста Гріндавік. Підземні поштовхи перед виверженням додатково пошкодили там домівки, повідомляє RUV.

"Споруджені ще у листопаді захисні мури допомогли спрямувати потік лави з давнішої, глибшої тріщини у західному напрямку. На ранок 15 січня виверження з тріщини, з якої лава досягла міста, дуже ослабло" - повідомили у службі цивільного захисту.

Метеорологічне відомство інформує, що з початку нового виверження розлом не змінився. Наразі немає ознак, що відкриються нові тріщини.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"Країна проживає події, які будуть згадувати ще довго. Це лише початок нової серії надзвичайних ситуацій, з якими буде складно впоратися. У нас уже є великий досвід у цій сфері, але це найсерйозніше вулканічне виверження в Ісландії з січня 1973 року", - зазначив очільник служби цивільного захисту Відір Рейніссон.

Прем'єрка Ісландії Катрін Якобсдоттір висловила співчуття мешканцям Гріндавіка та пообіцяла державну підтримку, зокрема у питанні нового житла.

"Далі виверження ймовірно зменшиться у масштабах і лава виходитиме з кількох, а можливо лише одного місця. Сила виверження вже зменшується, але поки що рано прогнозувати, скільки триватиме цей процес", - заявив професор-геофізик Магнус Тумі Гудмундссон.

Ісландія розташована між Євразійською та Північноамериканською тектонічними плитами, двома найбільшими на планеті. Країна є сейсмічною та вулканічною гарячою точкою - адже ці дві плити рухаються в протилежних напрямках.

У неділю, 14 січня, метеорологічне управління Ісландії повідомило, що на південному заході країни сталося виверження вулкана, що стало п'ятим на півострові Рейк'янес з 2021 року. Влада повідомила про запровадження надзвичайного стану.

Виверження на північ від Гріндавіка поновилось вранці у неділю, менш як через місяць після завершення грудневого виверження у цьому районі. Лава почала витікати з нової тріщини, що відкрилася впритул до міста.